BIVŠI SABORSKI ZASTUPNIK

Stevo Culej je novi predsjednik Udruge Specijalne policije: “Dolazim u Okučane, ali neću obući majicu HOS-a”

Dražen Ciglenečki

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Prošle godine je Milanović otišao iz Okučana zato što je Culejev prethodnik Maras nosio majicu s grbom HOS-a na prsima, čiji je sastavni dio "Za dom spremni". Culej ne namjerava doći u Okučane u takvoj majici.ZAGREB – Stevo Culej nije na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima osvojio zastupnički mandat. Kao posljednji na HDZ-ovoj listi u petoj izbornoj jedinici dobio je premalo preferencijskih glasova da bi ostao u Saboru, pa je tako njegova politička karijera, barem privremeno, prekinuta.


– Samo da ugasim traktor, rekao nam je Culej kad smo ga jučer nazvali. Sada se, dakle, on bavi nekim drugim stvarima. Ali, društveno je i dalje angažiran, pa je ovih dana izabran za predsjednika Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata. Njemu kao dotadašnjem dopredsjedniku, na redovnoj izbornoj skupštini protukandidat je bio glavni tajnik udruge Alen Čolić i Culej je tijesno pobijedio. Zoran Maras nije se kandidirao i on je sada počasni predsjednik, što su od ranije i Mladen Markač, Željko Sačić, Josip Klemm i Svemir Vrsaljko.


– Ja sam se kandidirao, Maras nije i to je to. Za udrugu to ne znači puno, predsjednik ne može voditi nekakvu svoju politiku nego mora zastupati naše usvojene stavove. Nećemo mi u budućnosti nešto mijenjati samo zato što sam ja dobio dvogodišnji mandat predsjednika, a nećemo biti niti tiši u javnosti.
Običan sam član HDZ-a i to neće na mene utjecati, ističe Culej.


Marasova je posljednja aktivnost kao predsjednika bila, zajedno s čelnim ljudima još nekih braniteljskih udruga, odlazak na Pantovčak i sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem.
– Da, tako je ispalo. Ali, to nema veze činjenicom da Maras više nije predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata. Red je da mi koji smo neosporno podnijeli najveći teret u vrijeme stvaranja i obrane samostalne hrvatske države, ponekad podmetnemo svoja leđa i budemo korektiv pojedinim instucijama ako je to potrebno.


I ja sam se zato spreman odazvati eventualnom pozivu predsjednika Republike, ovisno o temi o kojoj bi se razgovoralo. Ako bi se ona poklapala s programom naše udruge, jasno je da bih se sastao s predsjednikom. Bez obzira na to što sam prema Milanoviću kao premijeru bio jako negativan. Što se tiče Milanovića predsjednika Republike, ne bih komentirao njegove turbulencije. Imam ja slaba iskustva i s prijašnjim predsjednicima države iz tog političkog ešalona. Sjećam se, recimo, kako je Stjepan Mesić, nakon akcije na Plitvicama 1991., mene i moje suborce na Zagrebačkom velesajmu poticao sa šanka da pjevamo ustaške pjesme, a znamo kako je kasnije bio nevjerodostojan. Ne mogu si priuštiti luksuz da bilo kojem predsjedniku bezrezervno vjerujem, zanimaju me isključivo njegova djela, nemam vremena za prazne priče, najavljuje Culej kako će se odnositi prema predsjedniku Republike.


Prvo njegovo pojavljivanje u ulozi predsjednika Udruge specijalne policije Domovinskog rata bit će u subotu u Okučanima, povodom proslave obljetnice oslobodilačke operacije Bljesak. Prošle godine je Milanović otišao iz Okučana zato što je Culejev prethodnik Maras nosio majicu s grbom HOS-a na prsima, čiji je sastavni dio “Za dom spremni”. Culej ne namjerava doći u Okučane u takvoj majici.


– Čujem da se priča da će u Okučanima biti cirkus, ja u životu nisam bio cirkusant. Sve uvijek radim promišljeno. Svakome dopuštam da ima svoj stil, a ja nisam nikakav nosač majica ili transparenata. Naravno, HOS-ovci su moji dragi suborci, zaključuje Culej.