Reakcija SPH

Zbog nestanka Irine VU uhićena 3 člana posade i kapetan: “Nema logike da se krivica baca na njih”

Portal Novi list

Nijedan normalan zapovjednik neće isploviti s brodom koji nema svjedožbu. Trebale su je oduzeti lučke vlasti po nalogu suda ili ministarstva, ističe Neven Melvan iz SPHČetiri osobe uhićene su u petak poslijepodne u sklopu policijske istrage o bijegu jahte pod sankcijama “Irina VU”, ruskog oligarha Ališera Usmanova iz Hrvatske.


I dalje traju pretrage prostorija osumnjičenih i prikupljanje drugih dokaza. Istragom je ukupno obuhvaćeno osam osoba.


Šestero osumnjičenih navodno je sa splitsko-dalmatinskog područja, a dvoje iz Šibensko-kninske županije, čije će tužiteljstvo kasnije voditi slučaj, s obzirom da je jahta pod sankcijama otišla s veza na Murteru.


Policija uhićuje, pretražuje prostorije
Od četvero uhićenih troje je članova posade zaplijenjene jahte, dok je četvrti bivši kapetan prethodne posade.


Još nije poznato hoće li svi formalno uhićeni nakon kriminalističkog istraživanja završiti u pritvoru ili će biti procesuirani tzv. redovnim putem.


Policija je ranije izvijestila da je, vezano uz isplovljavanje jahte pod sankcijama u listopadu 2022. godine, u tijeku provođenje tzv. dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija.


Jahta Irina VU snimljena u splitskoj luci / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL


U realizaciji kriminalističkog istraživanja sudjeluju Policijska uprava šibensko-kninska i Policijska uprava splitsko-dalmatinska, a koordiniraju ga policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, izvijestio je MUP.


Današnja uhićenja hrvatskih pomoraca i slučaj bijega jahte iz Hrvatske koja je bila pod sankcijama za N1 je komentirao Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.


Napominje da ni SPH nema detalje slučaja ni identitet posade. Upitan je kako posada može biti odgovorna za propust države?


“Ne vidimo krivicu zapovjednika ili posade”


Naime, tek nakon što je Irina VU otplovila iz Hrvaske doznalo se da sankcije nisu bile vidljive mjerodavnim vlastima, odnosno nisu bile upisane ni u jedan državni informacijski sustav. Jahta ruskog oligarha i prijatelja Vladimira Putina tako je otplovila – čistih papira!“Ovo sve više podsjeća na nesretne slučajeve kriminalizacije pomoraca koji su česti u svijetu. Nema poveznice s krivicom posade broda prema informacijama koje imamo.


U ministarstvu je provedena istraga, ustanovljeno je čiji su propusti, brodu očito nisu bile oduzete svjedodžbe što je trebalo ako je bio zaustavljen, nego su oduzete tek u Istanbulu. Ne vidimo krivicu zapovjednika ili posade broda u ovom trenutku”, rekao je Neven Melvan za N1.


Napominje da je procedura vrlo jednostavna – ako se brod zaustavlja, lučke vlasti oduzimaju svjedodžbe po nalogu. No, ako procedura nije poštovana, brod nije zaustavljen.


Tko je morao znati za sankcije?


Tko je u lancu morao znati za sankcije?


“Državna administracija je znala, valjda su imali neke mehanizme da zaustave brodove. Za svaki brod je ista procedura ako se zaustavlja.


Nijedan normalan zapovjednik neće isploviti s brodom koji nema svjedožbu. Trebale su je oduzeti lučke vlasti po nalogu suda ili ministarstva.


Neka se dogovore u vrhu tko je to trebao u slučaju sankcija. Ovo je prvi put da se susrećemo sa sankcijama”, odgovara Melvan.


“Kako bi krimen mogao biti na posadi?”


On je također rekao da ne bi krivio ni lučkog kapetana u Šibeniku jer, kaže, ne zna je li do njega došao nalog. Ističe da nikakvu krivnju posade ne vidi,


Jahta Irina VU snimljena u splitskoj luci / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL


“Ne vidim kako bi krimen mogao biti na posadi. Ako nisu oduzete svjedožbe, oni moraju slušati vlasnika broda. Nikakve logike da se krivica baca na posadu. Krivac je administracija, netko je u lancu napravio propust”, obrazlaže.


Melvan je istaknuo da pomorci često odgovaraju za nešto za što po nikakvoj logici ne mogu biti odgovorni.


“S time se borimo svuda u svijetu”, rekao je Neven Melvan u razgovoru za N1.


Uredno prošli policijsku i graničnu kontrolu


Podsjetimo, luksuzna jahta “Irina VU” ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU-a, SAD-a i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja.


Bila je usidrena u Betini na Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik od kuda je u listopada isplovila prema Turskoj, prethodno obavivši policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.Ministar Oleg Butković ranije je najavio i stegovne postupke navodeći da su propusti oko isplovljavanja jahte pod sankcijama napravljeni i u Ministarstvu mora.


Premijer Andrej Plenković poručio je prošloga tjedna u Saboru da i sam dijeli nezadovoljstvo zbog nestanka blokirane jahte ruskog oligarha s veza u marini na Murteru, naglasivši da će odgovorni za propuste odgovarat.