Širenje zaraze

Zaraženi umirovljenik samovoljno napustio bolničko liječenje i otišao kući. Na granici zabilježen niz kršenja samoizolacije

Šarlota Brnčić

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / Reuters

Djelatnici Postaje granične policije Stara Gradiška, jučer su od 10 do 22.30 sati, prilikom izlaza iz Republike Hrvatske, utvrdili da je pet osoba kršilo sigurnosnu mjeru samoizolacijeDjelatnici Policijske postaje Slavonski Brod, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 73-godišnjakom na okolnosti počinjenja kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti.


Utvrđeno je, da je 73-godišnjak, 18. prosinca prošle godine, samovoljno napustio liječenje u bolnici na Odjelu za COVID pozitivne osobe, otišavši kući. Dakle, nije postupio po mjerama nadležnog državnog tijela za sprječavanje zarazne bolesti, te je tako ugrozio zdravlje članova svoje obitelji.


Policijski službenici protiv 73-godišnjaka podnose posebno izvješće kao dopunu kaznenoj prijavi mjerodavnom Općinskom državnom odvjetništvu.
Djelatnici Postaje granične policije Stara Gradiška, jučer su od 10 do 22.30 sati, prilikom izlaza iz Republike Hrvatske, utvrdili da je pet osoba kršilo sigurnosnu mjeru samoizolacije.


Radi se o troje državljana Republike Hrvatske (26-godišnjakinja, 44-godišnjak i 78-godišnjak), državljaninu Bosne i Hercegovine u dobi od 36 i državljanki Njemačke u dobi od 36. Utvrđeno je, da je 26-godišnjakinja trebala tranzitirati kroz Republiku Hrvatsku, no zadržala se u zemlji duže od 12 sati, a druge četiri osobe su imale prethodno izrečene sigurnosne mjere samoizolacije (na graničnim prijelazima: Slavonski Brod, Stara Gradiška, Pasjak i Macelj), kojih se nisu pridržavali.


Odbijen im je izlaz te su upućeni na svoje adrese prebivališta radi izvršenja mjere samoizolacije.


Policijski službenici su im izdali prekršajne naloge, odnosno novčano su kažnjeni zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.