Nadzor prometa

Vozili po autocesti i na riječkoj obilaznici s više od 2 promila alkohola

Šarlota Brnčić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Najveća koncentracija alkohola od 2,76 promila izmjerena je jučer, 47-godišnjem vozaču na autocesti Rijeka-Zagreb kod naplatne postaje KikovicaProteklog vikenda je policija u Primorsko-goranskoj županiji nadzirući promet evidentirala ukupno 238 prometnih prekršaja i to 92 prekoračenja brzine, 19 nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, zatim 18 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 11 vožnji pod utjecajem alkohola, kao i sedam prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom. Zabilježena su i tri prekršaja upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane te 87 ostalih prometnih prekršaja.
Najveća brzina od 209 km/h izmjerena je u subotu, 10. travnja, u 13.27 sati na autocesti Rijeka-Zagreb kod vijadukta Severinske Drage. Posada policijskog presretača zaustavila je 30-godišnjeg vozača Nissana, riječkih registarskih oznaka, dok se kretao u smjeru Zagreba na mjestu gdje je ograničenje brzine određeno na 110 km/h na tom dijelu prometnice. Izdan mu je prekršajni nalog s novčanom kaznom od 5.000 kuna i zabranom upravljanja vozilom B kategorije na mjesec dana.


Najveća koncentracija alkohola od 2,76 promila izmjerena je jučer, 47-godišnjem vozaču na autocesti Rijeka-Zagreb kod naplatne postaje Kikovica. Službenici prometne policije su ga zaustavili u 16.30 sati dok je upravljao Fiatom, riječkih registracijskih oznaka, iz smjera Zagreba prema Rijeci.


Kako ne bi nastavio s prekršajima i ugrožavanjem sigurnosti u prometu, priveden je u policijske prostorije. Po završetku postupanja, sankcioniran je prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te mu je predložena novčana kazna od 20.000 kuna i izricanje mjere zabrane upravljanja vozilom B kategorije na rok od tri mjeseca.
Istom kaznom je sankcioniran i 46-godišnji alkoholizirani vozač kojega je prometna policija dan prije zaustavila na riječkoj obilaznici. Riječ je o vozaču Citroena, splitskih registracijskih oznaka, koji je u subotu, 10. travnja, u 19 sati kod Vrata Jadrana zatečen u vožnji pri utjecaju alkohola u koncentraciji od 2,11 promila.


Inače, od ukupno 55 alkotestiranih vozača, kod njih 11 je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola, a najviše ih je bilo u dobi između 41. i 50. godine života, njih trojica. Kada je riječ o koncentracijama, pet vozača je bilo s koncentracijom od 0,51 do 1 promila i s 1,51 promila i više, dok je jedan vozač evidentiran u skupini između 1,01 do 1,50 promila. Jedan vozač je odbio alkotestiranje.