Seget Donji

Veliki požar kod Trogira: Vatrogasci ostaju cijelu noć! “Najgore je iza nas”

Portal Novi list, Hina

Cagalj/PIXSELL

Cagalj/PIXSELL

Na terenu je 167 vatrogasaca s 47 vozila, angažirano je 26 vojnika, kao i osam protupožarnih zrakoplova, uključujući i kanadereVeliki požar kod Segeta Gornjeg u zaleđu Trogira još uvijek nije lokaliziran, iako se situacija popravlja. Na terenu je i dalje 167 vatrogasaca, a angažirano je i 26 pripadnika OSRH-a.


“Angažirali smo i vojsku kako bi pomogla u nadgledanju požarišta. Fronta je velika, ali možemo reći kako je najgore iza nas“, kazao je za N1 glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.


Dodao je i kako je požar kod Drinovaca koji se aktivirao u popodnevnim satima, zahvaljujući brzoj reakciji, uspješno savladan.
Vatrogasci će i tijekom noći raditi na sanaciji požarišta, a do večeras je opožareno oko 400 hektara uglavnom niskog raslinja, ali i nešto borove šume.


“Zračne snage odrađuju svoj dio. Mi radimo svoj dio, puteva nemamo, no probijamo se što više možemo da do noći saniramo što bolje. Onda slijedi cjelonoćno čuvanje.


Borimo se od 10 ujutro i nadamo se da ćemo to što prije riješiti”, rekao je za Dalmatinski portal Marin Buble, zapovjednik operativnog područja Trogir.Na terenu vatru gasi 167 vatrogasca i 47 vatrogasnih vozila, rekli su u Županijskome vatrogasnom operativnom središta u Splitu.


Dodali su kako tijekom dana taj požar nije ugrožavao stambene objekte.


Zbog tog je požara danas oko sat vremena bila obustavljeno slijetanje zrakoplova u splitsku zračnu luku te je njihovo slijetanje preusmjeravano u druge zračne luke – u Zadar i Zagreb.


Cjelodnevna borba


Brojni vatrogasci borili su se s požarom koji je danas danas buknuo u Segetu Gornjem, u zaleđu Trogira, a tijekom poslijepodneva počeo se širiti prema istoku i sjeveru. Gorila je makija i suho raslinje, kao i borova šuma.


Foto Ivo Cagalj/PIXSELL


Kanaderi su cijelog dana bili u akciji, kao jedini spas za gašenje vatre na nepristupačnom terenu. Dok su vatrogasci na terenu, područje posjećuju i mještani provjeravajući da li im je vatrena stihija uništila kuće, vikendice, maslinike ili vinogradem javlja Slobodna Dalmacija.


Bez struje su bili ostali stanovnici u zaseocima Gulišije i Vukmani. Djelatnici HEP-a isključili su tri stanice za napajanje električnom energijom zbog angažmana zračnih snaga na gašenju požara.


Angažirani kanaderi i vojska


Ukupno 26 pripadnika Kopnenih snage protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama upućeno je tijekom poslijepodneva u akciju gašenja požara kod Segeta Donjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji.Sveukupno je na požarištu trenutno angažirano osam protupožarnih zrakoplova.


Danas su već na ovom požaru bila angažirana četiri Airtractora AT-802, tri Canadaira CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.


Također, dva Canadaira CL-415 preusmjerena su s požarišta Seget na požarište Drinovci – Drniš, navodi Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.


Na terenu 170 vatrogasaca, 50 vozila


Župan Blaženko Boban ranije danas rekao je za N1 da je požarom obuhvaćena vrlo velika površina.


“Zasad nema nekih informacija, ima nešto mladih maslinika, nema druge štete u poljoprivredi. Ima jedna napuštena kamp kućica koja je izgorjela. Na terenu je 170 vatrogasaca s 50 vozila.Interes je zapovjedniku da do noći stavi požar pod nadzor dokad mogu zračne snage pomoći gasiti požar jer je veliki dio nepristupačnog područja i zemaljske snage mogu teško do njega. Dežurat će se cijelu noć i vjerojatno sutra cijeli dan.


Do 16, 17 sati je bila tramontana, sada je okrenulo na maestral. To stvara problem zračnim snagama”, rekao je splitsko-dalmatinski župan.


Naveo je da je temperatura već danima preko 30 stupnjeva, što pogoduje požarima.


Poremećaj u zračnom prometu


Došlo je do poremećaja u zračnom prometu, nakon što je sat vremena bilo zabranjeno slijetanje zrakoplova u zračnu luku u Splitu. Zrakoplovi su bili preusmjereni u zadarsku zračnu luku, a jedan i u zagrebačku zračnu luku dr. Franjo Tuđman.Dva avioprijevoznika poslijepodne su otkazala uzlijetanje iz Splita i prebacila let za sutra. Međutim, stanje se počelo normalizirat


“Stanje se počelo normalizirati oko 15.30 sati pa će, zbog mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku zračnu luku, biti stanovitih kašnjenja u nastavku prometa,” rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj službe prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci.