Trgovanje utjecajem

VELIKA AKCIJA USKOK-a Uz šefa Hrvatskih šuma i Josipu Rimac uhićena i pomoćnica ministra Horvata

P. N.

Josipa Rimac / Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Josipa Rimac / Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Uhićeni su Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, HDZ-ova Josipa Rimac, HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Trubić. pomoćnica Darka Horvata Ana Mandac te tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Ružica NjavroTraje velika akcije policije i USKOK-a u kojoj su dosad uhićeni predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.


Prema neslužbenim informacijama, istražuje se desetak osoba zbog sumnje na počinjenje više kaznenih djela.


Jakupčića se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, ali i trgovanje utjecajem.
NOVO! 21:00 Kako je i bilo najavljeno, oko 20 sati u prostorije USKOK-a na ispitivanje je dovedena HDZ-ova sad već bivša državna tajnica i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac, javlja televizija N1.


NOVO! 20:35 Josipa Rimac bi do 21 sat trebala biti dovedena na ispitivanje u USKOK nakon što je danas uhićena u sklopu akcije u kojoj je uhićeno ukupno 13 osoba.


Sada već bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave sumnjiči se za trgovinu utjecajem i primanje mita. Točnije 45.000 eura, za koliko se sumnjiči da je preko svoje sestre trebala dobiti. a kako bi pogodovala tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektrane kod Knina, javlja televizija N1.


Nezina sestra radi za Generali osiguranje te je trebala napraviti policu za vjetroelektrane, za što je trebala dobiti brokersku proviziju. Od te provizije 45.000 eura je išlo Josipi Rimac, javio je Večernji list. Nakon toga ona počinje, kako se sumnjiči, raditi pritisak na Hrvatske šume da promjene negativna mišljenja koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrana.


Sve se događalo krajem 2019. i početkom 2020. te je C.E.M.P. na koncu dobio pozitivno mišljene.


USKOK sumnja da su Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma i Ivan Melvan iz ispostave Hrvatskih šuma Split bili ti koji su na koncu dali pozitivna mišljenja.


Prije Josipe Rimac ispitan je HDZ-ov šef Hrvatskih šuma na kojeg je, kako sumnja USKOK, Rimac vršila pritisak.


NOVO! 19:47 Odvjetnik Krunoslava JakupčićaVladimir Terešak objasnio je za što se tereti njegov branjenik, javlja Dnevnik Nove Tv.


“Moj branjenik je iznosio aktivnu obranu, govorio je više od dva sata i poricao krivnju za ono što mu se stavlja na teret. Radi se o trgovačkom društvu i izgradnji vjetrolektrane u okolici Knina. Jakupčić je naplatio dug po osnovi korištenja. Taj dug seže od 2015., od bivše uprave. Dakle, Hrvatske šume su naplatile dug od bivše uprave, terete ga da tu šteta nije naplaćena. On je naplatio 6 milijuna duga, ali ostala je još neka šumska šteta. Preostala šteta je ostala, na izgradnji prometnica, nekih 248.000 kuna. On je odveden na Oranice i USKOK će izvijestiti da li će se predlagati istražni zatvor ili ne. Vjerujem da večeras neće biti moguće sve ispitati, ali to ovisi da li će se osumnjičeni braniti šutnjom ili aktivno”, kazao je odvjetnik za Novu TV.


Nada se da za njegovog branjenika neće biti zatražen istražni zatvor.


NOVO! 19:16 Odvjetnik državne tajnice Josipe Rimac, Vinko Gulišija rekao je da još uvijek čeka poziv za ispitivanje. “S obzirom da su ispitivanja počela, pretpostavljam de će to sve biti tijekom dana”, kazao je Gulišija, kako javlja televizija N1.


Na pitanje je li se čuo s Josipom Rimac rekao je da se jutros čuo telefonski. “Nije rekla ništa posebno. Samo da se krene u Zagreb i to je to”, kazao je Gulišija za RTL.


“Znam vrlo malo jer još nema rješenja o provođenju istrage i nemam pouku o pravima, tako da puno ne znam. Koliko znam, napravljena je pretraga i u Zagrebu i u Kninu”, rekao je Gulišija. Na pitanje je li nešto pronađeno odgovara da koliko on zna, nije.


Rekao je da je privatno kontaktirao sa članovima obitelji Josipe Rimac, a na pitanje jesu li zgroženi ovom situacijom odgovorio je: “Naravno da jesu”.


Kazao je da ne može pretpostaviti hoće li Rimac biti pri vrhu ili pri dnu osumnjičenih. “Ako ide po nekakvom redosljedu, onda sigurno nije među prva tri. To nam je jasno. No, koja je po redu, nemam pojma”, rekao je.


Rekao je da će Josipi Rimac savjetovati da iznese obranu. “Savjetovat ću je da iznese obranu. Hoće li odgovarati na pitanja, to ćemo vidjeti”, rekao je.


Odvjetnik predsjednika Uprave Hrvatskih šuma kazao je da se njega tereti da je radio sve na nagovor Josipe Rimac. “Ja ne znam. Poznavajući Josipu Rimac u to ne vjerujem i temeljem podataka koje ja imam, ja ne vidim ništa sporno”, kazao je.


“Ono što ja znam, a znam putem medija. U ovom trenutku ne vidim da je počinjeno ikakvo kazneno djelo. No to je moje mišljenje i vidjet ćemo je li”, rekao je.


“Temeljem onoga što je napisano ne vidim da bi ona svojim postupanjem počinila bilo kakvo kazneno djelo. No moram vidjeti točni činjenični opis da bi o tome mogli detaljnije razgovarati”, kazao je, kako javlja televizija N1.


Za kraj je odgovorio na pitanje što kaže na tvrdnje da se radi o politici. “To vi zaključite. Ja ništa ne kažem”, zaključio je.


NOVO! 16:47 Šef Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić stigao je na ispitivanje u USKOK. U policijskom vozilu je sagnuo glavu kako ga fotoreporteri ne bi snimili, javlja televizija N1.

NOVO! 16:02 – Osim vjetroelektrane Krš-Pađene, još su dva pravca istrage – poljoprivredne potpore i male gospodarske potpore, neslužbeno doznaje N1.


NOVO! 14.05 Odvjetnik Vladimir Terešak potvrdio je u petak da je njegov branjenik i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić uhićen u sklopu istrage oko vjetroelektrana kod Knina, a za koje se svojevremeno kao kninska gradonačelnica zalagala Josipa Rimac koja je također uhićena.


U sjedištu tvrtke Lager u Donjem Stupniku, investitoru u vjetropark Krš – Pađene u tijeku je policijski pretres, neslužbeno doznaje Hina u petak nakon što je PNUSKOK uhitio šefa Hrvatskih šuma i bivšu kninsku gradonačelnicu. Više pročitajte OVDJE.


13.30 Premijer Andrej Plenković u intervjuu Media servisu komentirao je današnja uhićenja.


“Ja znam o tome onoliko koliko je javnost obavijestila policija. U svakom slučaju, riječ je o akciji koja je plod neovisnog i samostalnog djelovanja pravosudnih i policijskih tijela, kako i treba biti.


Politika naše vlade, mene osobno i Hrvatske demokratske zajednice je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije.


Ukoliko u ovim istragama se pokaže da je netko učinio neko kazneno djelo, za to treba odgovarati, bez obzira na ime i prezime i bez obzira na stranačku pripadnost.


Nema nedodirljivih i naša poruka je jasna: dosta je korupcije”, poručio je u Intervjuu tjedna Media servisa premijer Andrej Plenković.


13.10 Među uhićenima su i Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva Darka Horvata te HDZ-ova Ružica Njavro, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede, doznaje N1.


13.00 U zgradi Općine Gračac obavlja se policijski izvid, potvrdio je u petak predsjednik Gradskog vijeća Tadija Šišić dodavši da u Općini nisu informirani o statusu načelnice Nataše Trubić za koju mediji tvrde da je uhićena u akciji USKOKA vezanoj za gospodarski kriminal.


“Od jutros je policijsko vozilo ispred općine i mogu samo potvrditi da se nešto događa. Nije mi poznato ni gdje je načelnica, ali mislim da nije uhićena, vjerojatno bih to znao“, rekao je Šišić Hini.


Dodao je da nije pokušao zvati načelnicu jer „vjerojatno se ne bi ni javila pa ne želim smetati“.


Na službene telefonske brojeve u zgradi Općine Gračac također se nitko ne javlja.


MUP je potvrdio da je u tijeku akcija uhićenja više fizičkih osoba, državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.


Među uhićenima su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i državna tajnica u ministarstvu uprave te bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac, potvrdili su izbori bliski istrazi. Mediji navode da je među uhićenima i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Trubić.


12:01 – Kako N1 Televizija neslužbeno doznaje, uhićena je i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Trubić.


11:28 – Iz Hrvatskih šuma su priopćili da nemaju puno informacija i da su većinu toga doznali preko portala. No kažu da istraga nema veze s gospodarenjem šumama, već “poslovima bivše uprave”. Više pročitajte OVDJE.


11:24 – Odvjetnik Željko Gulišija potvrdio je u četvrtak Hini da se državna tajnica u ministarstvu uprave Josipa Rimac nalazi u PNUSKOK-u, a pretpostavlja da je uhićena s obzirom da od tamo zatražila njegovu pravnu zaštitu.


»Rekla mi je da se nalazi na PNUSKOK-u i da želi da je zastupam. Čim se nalazi tamo, u najmanju ruku je privedena, to je minimum, a ja pretpostavljam da je uhićena«, kazao je Gulišija.


Kazao je da ne zna više informacija jer je razgovor s Rimac bio kratak te nije želio nagađati o razlozima postupanja USKOK-a.


11:20 – Od petka rano ujutro u tijeku su uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarske kriminaliteta s obilježjima korupcije, potvrdilo je Hini Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).


Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) započeo je u petak rano ujutro na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca s realizacijom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, priopćila je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić. Više pročitajte OVDJE.


11:00N1 javlja kako se Rimac istražuje vezano za gradnju vjetroelektrana, koje su planirane u vrijeme dok je bila gradonačelnica Knina.


10:26 – U akciji policije i USKOK-a uz predsjednika uprave Hrvatskih šuma uhićena je državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac. Potvrdio je to za Jutarnji list njezin odvjetnik Željko Gulišija.


– Gospođa Rimac je telefonski kontaktirala i ja ću preuzeti njenu objavu, doći ću iz Splita u Zagreb na njezino prvo ispitivanje. Za sada ne znam detalje zbog kojih je privedena – rekao je Gulišija dodajući da se Rimac nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.


Informaciju je potvrdio i Jakupčićev odvjetnik, Vladimir Terešak.


”Gospodin Jakupčić je uhićen, ali još nemam uvid u cijeli slučaj. Jutros su me zvali iz policije i kazali mi da je u tijeku pretres njegove kuće, a potom i službenih prostorija. Na teret mu se stavlja zlouporaba položaja i trgovanje utjecajem”, kazao je za RTL.hr odvjetnik Terešak.


Glasnogovornica Hrvatskih šuma Ana Juričić Musa navodi kako je u šoku.


”U šoku sam. Ne znam ništa o tome jer mi još uvijek radimo od kuće. Nikoga nisam uspjela dobiti telefonom pa ću otići u ured i vidjeti što se događa. Ako je tako, tijekom dana ćemo poslati službeno priopćenje”, kazala je.


Jakupčić je, inače, na mjesto šefa Hrvatskih šuma došao iz kvote HDZ-a.