Tragedija

Ubojice iz Malog Lošinja susjedi se ne sjećaju po dobrome: Hodnik je bio pun krvi, a čulo se “Aiuto, Aiuto!”

Šarlota Brnčić, Bojan Purić

Fotografije: Bojan Purić, Goran Kovačić Pixsell

Fotografije: Bojan Purić, Goran Kovačić Pixsell

Upozoravali smo policiju da ih treba držati pod kontrolom, rekao je susjed sada pokojnih TalijanaPolicija je jučer rano ujutro, oko 6.10 sati, uzbunjena dojavom da je u Malom Lošinju došlo do smrtnog slučaja. Izlaskom prvih djelatnika policije na teren potvrđeno je da se radi o dvije mrtve osobe i to starije životne dobi.


Kako smo neslužbeno saznali, radi se o ubojstvu i samoubojstvu unutar obitelji, te da ne postoje indicije da je u slučaj upletena treća osoba. Muškarac je ubio ženu i zatim sebi presudio skokom kroz prozor. Policijski očevid i rasvjetljavanje detalja slučaja potrajalo je do poslijepodnevnih sati.


Vijest da se u Ulici Josipa Kašmana ranom zorom zbio zločin brzo se proširila među Lošinjanima. Inače mirno jutro okolnih stanara poremetila je prisutnost velikog broja policajaca, kao i činjenica da je policija ubrzo nakon potvrđene dojave ogradila uže područje mjesta događaja.
Nitko nije smio prolaziti tim dijelom grada, osim stanara kojima je dopušteno da dođu do svojih domova.


Raniji pokušaj


Pored policije i Hitne medicinske pomoći, na intervenciju su pozvani i lošinjski vatrogasci. S obzirom da je u stan u kojem se zbila obiteljska tragedija trebalo nasilno ući, pozvani su u pomoć vatrogasci. Tema većine razgovora u Malom Lošinju je ubojstvo i samoubojstvo talijanskog supružničkog para koji se prije nekoliko godina nastanio u Malom Lošinju.


Gotovo svi susjedi mjesta nemilog događaja u stambenoj zgradi kolokvijalno nazivanoj »Ferara« u ponedjeljak ujutro bili su suzdržani, kazavši ili da ne žele davati izjave o tome, ili da su vidjeli, odnosno doznali za događaj tek kada je već sve bilo gotovo.


Jedan od susjeda iz zgrade kazao nam je da je riječ o problematičnim osobama.


– Nakon što je žena otputovala u Italiju prije otprilike godinu dana, muškarac je pokušao samoubojstvo rezanjem žila; sjećam se hodnika punog krvi i zazivanja pomoći – Aiuto!, Aiuto!…


Ovdje su živjeli proteklih pet-šest godina, ako ne i dulje. Upozoravali smo policiju da ih treba držati pod kontrolom, rekao je susjed sada pokojnih Talijana.


Krv ispod glave


O ovoj situaciji kazao je da nije vidio događaj, ali da je probudivši se i pogledavši kroz prozor vidio da na betonu ispred zgrade leži muškarac, pet-šest metara podno prozora stana.»Prikopčali su ga na aparate, no vidjela se krv ispod glave. Pola sata su ga pokušali oživjeti.«


Susjedi i drugi prolaznici su tijekom jutra, dok je trajao očevid, zastajali pred policijskom vrpcom i zgražali se zbog događaja, a kako je zgrada u Ulici Josipa Kašmana uz prolaz koji spaja staru gradsku jezgru s novijim dijelom grada, Zagazinjinama, cijeli je taj prolaz bio zatvoren, a promet pješaka odvijao se okolnim kalicama i uskim stubištima.


Nakon ubojstva srednjoškolke u veljači, po drugi put ove godine Mali Lošinj našao se u fokusu crne kronike.