"Phishing" kampanja

U poruci pisalo da banka moli ažuriranje nove verzije mobilnog bankarstva. Poduzeće ostalo bez više tisuća eura

Šarlota Brnčić

Ilustracija

Ilustracija

Na e-mail poduzeća pristigla je elektronička pošta s nazivom bankeU Policijskoj postaji Bjelovar, odgovorna osoba jednog poduzeća s područja općine Nova Rača podnijela je kaznenu prijavu zbog kaznenog djela računalne prijevare iz članka 271. stavka 1. Kaznenog zakona.


U prijavi je navela da poduzeće ima otvoren poslovni račun u jednoj banci. U utorak, na e-mail poduzeća pristigla je elektronička pošta s nazivom te banke, a u poruci je pisalo da banka moli ažuriranje nove verzije mobilnog bankarstva.


Za to se trebalo prijaviti na link koji se nalazio u elektroničkoj pošti. Ulaskom na link zatražen je korisnički broj za ulaz u mobilno bankarstvo, pin i jednokratna zaporka koja je pristigla SMS porukom s broja banke.
Poslije tijekom dana, ponovno je pristigla elektronička pošte te banke u kojoj mole korisnike da ne otvaraju raniju poruku budući da se radi o zlonamjernoj pošti, odnosno “phishing” kampanji usmjerenoj na klijente banke.


Budući da je ona ranije otvorila zlonamjernu poruku, nazvala je korisničku službu te je tom prilikom utvrdila da s poslovnog računa poduzeća nedostaje više tisuća eura.


U vezi navedenog slijedi kriminalističko istraživanje.