Divljač na cestama

Na autocesti kraj Rijeke sudario se s – vukom! Tijekom siječnja čak 25 sudara sa životinjama na cestama PGŽ-a

Šarlota Brnčić

Jutros je na autocesti Rijeka-Zagreb, između čvora Čavle i čvora Kikovica, došlo do sudara automobila i vuka koji je pritom uginuoPolicija je tijekom mjeseca siječnja na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske evidentirala čak 25 sudara vozila sa životinjama.


U sudarima su sudjelovali vozači osobnih i teretnih vozila na području Bakra, Čabra, Dramlja, Jadranova, Kostrene, Krka, Matulja, Novog Vinodolskog, Pasjaka, Selca, Viškova i Vrbovskog na čija vozila je naletjela srneća divljač.


Osim sudara sa divljači, dogodili su se i sudari automobila s domaćim životinjama, pa tako na Krku sa zecom, u Malom Lošinju s ovnom, a u Omišlju i u Škrljevu sa psima.
Na području Brseča i Jadranova zabilježena su tri sudara sa divljim svinjama, dok je u blizini Broda na Kupi evidentiran sudar s jelenom isto kao i u blizini Tunela Učka.


Jutros je pak na autocesti Rijeka-Zagreb, između čvora Čavle i čvora Kikovica, došlo do sudara automobila i vuka koji je pritom uginuo.


Svu uginulu divljač preuzeli su djelatnici nadležnih tijela, a ukupna materijalna šteta u ovim nesrećama iznosi oko 140 tisuća kuna.


U cilju sprječavanja ovakvih i sličnih događaja, policija moli vozače da budu oprezni na cestama, posebice u jutarnjim satima te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti. Napominju k tome kako vozači vozila koji sudjeluju u naletu na životinju na cesti, ako se utvrdi da je do toga došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako su vozili neprilagođenom brzinom kretanja, odgovaraju prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.