Suđenje Aleksandru Cupaću

U nastavku suđenja za tešku nesreću u središtu Rijeke iskaze dala dvojica svjedoka. Posvjedočili potpuno suprotno

Šarlota Brnčić

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Kolega i ja smo stajali s desne strane kamiona, a on je mogao pomaknuti glavu udesno i tako vidjeti lice mjesta. Kolega mi je rekao da je sve vidio, da je automobil išao velikom brzinom i da je taj auto prošao kroz crveno svijetlo. Pokupio je dvije osobe, a ženska osoba je imala sreće, iskazivao je svjedok danas pred sudomU riječkom Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje 41-godišnjem Riječaninu Aleksandru Cupaću koji je optužen da je prije šest i pol godina u strogom centru Rijeke skrivio tešku prometnu nesreću u kojoj su poginuli kao pješaci Dario Krbavac (50) iz Opatije i Marko Bunoza (48) iz Rijeke.


Od četvorice pozvanih svjedoka, odazvala su se samo dvojica, a čiji su iskazi bili dijametralno suprotni. Prvi je svoj iskaz dao 31-godišnji Riječanin koji radi na održavanju čistoće i koji se te kobne noći zajedno s kolegom nalazio kod Robne kuće Ri.


– Kolega i ja smo stajali s desne strane kamiona, a on je mogao pomaknuti glavu udesno i tako vidjeti lice mjesta. Kolega mi je rekao da je sve vidio, da je automobil išao velikom brzinom i da je taj auto prošao kroz crveno svijetlo. Pokupio je dvije osobe, a ženska osoba je imala sreće, iskazivao je svjedok danas pred sudom. Prethodno se složio s time da mu se predoči ono što je prije iskazivao jer se, zbog proteka vremena, više nije sjećao detalja.
Novi iskaz dao je i njegov 50-godišnji kolega koji se u kritično vrijeme, ali sa čistilicom, također nalazio u neposrednoj blizini.


– Kamion čistoće u odnosu na čistilicu nalazio se s desne strane. Kretao sam se uz lijevu kolničku traju jer su četke čistile. U retrovizoru sam vidio svijetla automobila, pa sam na nekih tridesetak metara od kamiona čistoće zaustavio moju čistilicu. Bilo mi je normalno da stanem da taj auto marke Audi može proći. On nije vozio prebrzo. Sigurno nije vozio brzinom od 100 kilometara na sat. Sto posto sam siguran da je auto prošao na zeleno svijetlo. Lijeva traka ispred mene je bila u potpunosti prazna i ništa mi nije priječilo pogled, ustvrdio je svjedok.


Suđenje je potom prekinuto, a iduća rasprava zakazana je za 21. travnja kada bi iznova trebala biti pozvana dvojica svjedoka koji se danas nisu pojavili, ali i još nekolicina drugih svjedoka.


Cupaća se optužnicom tereti da je 12. srpnja 2014. godine u Adamićevoj ulici upravljajući Audijem A6 u pijanom stanju i pod utjecajem opijata izazvao tešku prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradala dvojica pješaka. Cupaću je, prema navodima optužnice, tada bilo upaljeno crveno svijetlo na semaforu, dok je pješacima na semaforu bilo zeleno svijetlo. Također mu se na teret stavlja i da je vozio nedozvoljenom brzinom. Radilo se o 95 kilometara na sat, brzini gotovo dvostruko većom od dozvoljene prometnim propisima, a pješake je usmrtio na pješačkom prijelazu.
Napustio je mjesto nesreće, a njegov Audi je ubrzo pronađen oštećen i parkiran u blizini zgrade Luke. Par sati kasnije sam se prijavio policiji. U istražnom zatvoru proveo je gotovo godinu dana, a tada je pušten da se brani sa slobode. Na navode optužnice Cupać se izjasnio kako se ne smatra krivim.