Nepravomoćna presuda

Tvrtka čijim je gliserom kod Krka ubijena mlada Verena mora platiti veliku odštetu

Portal Novi list

Vlasnik glisera morat će obitelji Verene Heinz isplatiti više od 200.000 eura odštete, nepravomoćna je presuda Trgovačkog suda u RijeciObitelj Verene Heinz, mlade Austrijanske koju je usmrtio gliser kraj Krka, trebala bi dobiti više od 200.000 eura odštete od tvrtke Oto-Nautika, vlasnika glisera, prema nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Rijeci, javlja Telegram.


Podsjetimo, Verena Heinz stradala je u jednoj od najstrašnijih nesreća na Jadranu. Poginula je pod elisama glisera dok je ronila s ocem kod Krka u srpnju 2019. godine.


Gliserom je upravljao Dino Dokoza – Nikpalj, a suđenje mu još nije završeno. Utvrđeno je da kobnog dana nije bio pod utjecajem alkohola, a s njim je u gliseru bio 19-godišnji suvozač.


Glisirao u zoni s kupačima
Kako javlja Telegram, Dieteru Heinzu koji je pokušavao spasiti teško ozlijeđenu kćer nepravomoćno je dosuđeno 87.597,05 eura odštete.


Majka stradale djevojke dobit će, ako ova presuda postane pravomoćna, 53.089,12 eura. Braća i sestra nesretne 20-godišnjakinje prema ovoj presudi dobit će svaki po 14.931,32 eura.


Prema nepravomoćnoj presudi, vozač glisera nije usporio iako je ušao u zonu u kojoj su se nalazili kupači. U jednom trenutku elisa njegovog glisera zahvatila je Verenu, koja je pred Malinskom ronila u društvu oca.


Zadobila je po život opasne ozljede od kojih je par sati kasnije preminula u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci. Odgovornost tvrtke je utvrđena budući da je u nesreći sudjelovao njezin gliser.


Izvjesno je da je do tragedije došlo jer vozač nije usporio prema pomorskim pravilima te nije uspio na vrijeme uočiti Verenu i njezinog oca koji su ronili označeni crvenom plutačom.


Kretali su se prema obali, gdje je bilo još puno ljudi. U idućem trenutku gliser je naletio na djevojku nanijevši joj smrtonosne ozljede.


Gliserom nisu smjeli ni isploviti


Naknadno se doznalo da gliser u trenutku udesa nije ni smio biti u pomorskom prometu. Gliser nije imao plovidbenu dozvolu jer na njemu nije bio obavljen redoviti godišnji pregled. Dozvola je istekla godinu ranije, a tek dan nakon nesreće ponovno je poslan na servis.


Slučaj su od početka pratile brojne kontroverze. Obitelj i prijatelji stradale djevojke imali su niz zamjerki – od sporosti spašavanja do stanja u riječkoj bolnici, te sumnji u zataškavanje odgovornosti.


U više navrata Verenin otac Dieter Heinz javno je ukazivao na niz propusta u istrazi. Optužnica je na kraju ipak podignuta, a sada stiže i prva nepravomoćna presuda protiv vlasnika glisera. Postupak protiv vozača je razdvojen.


Verena, studentica koja se, kao i njen otac, profesionalno bavila ronjenjem, stradala je u naletu glisera koji inače vuče turiste s padobranom.


Tada 25-godišnji mladić iz Zadra, koji je upravljao plovilom glisirao je unutar 300 metara od obale, a Verena i Heinz, koji su ronili na dah, bili su uredno označeni ronilačkom bovom promjera 90 centimetara.


O ovoj će presudi sada odlučivati Visoki trgovački sud, dok bi na Županijskom sudu u Rijeci trebalo biti nastavljeno suđenje vozaču glisera kojem prijeti i do 15 godina zatvora, javlja Telegram.