SUĐENJE U SPLITU

Trostruki ubojica Filip Zavadlav iznio obranu: “Zdrav jesam, kriv nisam, dajte mi Nobelovu nagradu”

P. N.

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Nisam to napravio. Zašto bih tako nešto napravio? Još uvijek me nitko nije nedvojbeno uvjerio da sam ja osoba koja je pucala u 15.34 na Šperunu i u 15.42 u Radmilovićevoj', ustvrdio je Zavadlav.Završeno je suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u Varošu. Zavadlav je odlučio na kraju dokaznog postupka iznijeti obranu, ali nije htio odgovarati na pitanja, ni sutkinje Višnje Strinić, ni tužitelja Žarka Štrpca, a ni svog odvjetnika Branka Šerića, javlja Dalmatinski portal.


‘Mislim da će moja obrana razjasniti sva pitanja’, konstatirao je Zavadlav.


‘U potpunosti negiram počinjenje kompletne optužbe. Razmišljanje da bih bio eventualno sudionik događaja je nametnuto od drugih osoba putem medija i pisama, što sam ja prihvatio i povjerovao’, kazao je Zavadlav.
Tvrdi da 11. siječnja 2020. u popodnevnim satima uopće nije bio u Varošu.


‘Bio sam na moru, a uhićen sam na temelju nečije insinuacije i trenutnog shvaćanja pojedinca. Nisam to napravio. Zašto bih tako nešto napravio? Još uvijek me nitko nije nedvojbeno uvjerio da sam ja osoba koja je pucala u 15.34 na Šperunu i u 15.42 u Radmilovićevoj’, ustvrdio je Zavadlav.


Rekao je i par riječi o ubijenima.


‘Što se tiče stradalih, mogu potvrditi da sam bio prisutan prilikom njihovih hetero nasilnih ispada koje sam poslije komentirao s poznanicima, a što su oni shvatili na svoj način i interpretirali. Na to nisam mogao utjecati’, kazao je Zavadlav.


‘Žao mi je što živim u društvu u kojem se događaju ovakve stvari. Želim da se izvuku pouke na institucionalnoj razini, da se ovakve stvari više ne događaju. Čuo sam da su neke osobe bile maltretirane od žrtava, radi se o neprilagođenim osobama i nasilnicima. Nisam kriv, tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir’, ustvrdio je Zavadlav.


Nije se složio s nalazom vještaka psihijatara i psihologa koji su utvrdili da je bio bitno smanjeno ubrojiv u trenutku počinjenja djela.


‘Ne slažem se sa psihijatrima, bio sam i ostao potpuno zdrava osoba. Ukoliko moja krivnja leži u tome što sam živ, onda sam apsolutno kriv. Dajte mi 50 godina zatvora’, kazao je Zavadlav.


Uvjeren je da će ga sud pustiti na slobodu.


‘Nejasna je i neutvrđena ostala i ova nabava oružja, tako da ni od toga nema ništa. Kada dođem doma, vjerojatno ću se još nečega sjetiti’, rekao je Zavadlav i zamolio predsjednicu sudskog vijeća, sutkinju Višnju Strinić da presudu donese što prije, ako je moguće – danas.


U tijeku su završne riječi optužbe i obrane.