Užasna tragedija

Tragedija u Novom Marofu: Aparat je eksplodirao, šokirane sestre trčale su spašavati pacijente

Hina, Portal Novi list

Foto Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell, Samuel Ramos/Unsplash

Foto Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell, Samuel Ramos/Unsplash

Aparat je eksplodirao dok je pacijent bio priključen na njega. Osjetili smo dim i prvo smo mislili da je negdje vani, a onda shvatili da je u zgradi, priča jedna zaposlenica bolniceUzrok požara na aparatu za kisik u kojem je u petak u službi za palijativnu skrb u Novom Marofu smrtno stradao pacijent bit će utvrđen daljnjim izvidima i dokaznim radnjama, uključujući i vještačenje, doznaje se nakon očevida u varaždinskom Županijskom državnom odvjetništvu.


U bolnici svi u šoku


O tome u kakvom su šoku svi u bolnici, za Večernji list svjedoči jedna uzrujana zaposlenica koja kaže da još ne može doći k sebi.


“Aparat je eksplodirao dok je pacijent bio priključen na njega. Osjetili smo dim i prvo smo mislili da je negdje vani, a onda shvatili da je u zgradi. Osoblje bolnice trčalo je na prvi kat kroz dim da izvuku i evakuiraju sve pacijente.
Razmjestili su ih po drugim odjelima”, kazala je ova zaposlenica za Večernji.


Medicinske sestre prve su reagirale i izvlačile pacijente jer je to odjel na kojem ima dosta nepokretnih i kroničnih pacijenata na produljenom liječenju, ispričala je zaposlenica koja je željela ostati anonimna.


Pacijent kojeg je zahvatio plamen imao je 48 godina. Izgorio je, javlja Večernji.


Čija je odgovornost?


Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu koje je provelo očevid izjavio je Hini kako je zasad utvrđeno da je u bolesničkoj sobi došlo do požara u kojem je jedan pacijent smrtno stradao.


Eksplozija ili kvar?

Liječnica i pročelnica Službe iz bolnice u Novom Marofu Tatjana Jurkin Vnučec dala je izjavu o tragediji koja se dogodila ranije danas u toj bolnici, javlja Televizija N1.


Jurkin Vnučec je rekla kako može potvrditi da se radilo o požaru u bolesničkoj sobi.


“Osobno sam obavijestila obitelj i još jednom izražavam iskrenu sućut. Odmah su angažirane sve službe i učinjeno je sve da su pacijenti i osoblje sigurno”, ističe.


Upitana je li došlo do eksplozije boce ili kvara na aparatu, Jurkin Vnučec je rekla da bi to u ovom trenutku bila nagađanja.


“Ja ne mogu reći o čemu se radi. U tijeku su izvidi koji će utvrditi koji su bili uzroci. Obaviještene su nadležne službe, to je postupak koji se mora poštivati”, rekla je Jurkin Vnučec.

“Slijedi poduzimanje daljnjih izvida, potrebnih dokaznih radnji i naravno vještačenja kojima će se utvrditi prvenstveno uzrok zbog kojeg je požar nastao”, rekao je Galić.


Upitan može li se u ovom trenutku govoriti o nečijoj odgovornosti, rekao je da zasad nema osnova za takve zaključke.


Oglasili se iz bolnice


Policija je u petak u 12,29 sati dobila dojavu iz Županijskog centra 112 da je u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin došlo do požara na aparatu za kisik na koji je bio priključen pacijent te da je pacijent od od zadobivenih ozljeda u požaru umro.


Zbog tragičnog događaja, iz Opće bolnice Varaždin reagirali su priopćenjem u kojem ističu da je ravnatelj bolnice Nenad Kudelić odmah uključio sve službe kako bi se poduzele sve potrebne radnje za sigurnost svih pacijenata i zaposlenika koji se nalaze u zgradi Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.


Odmah po tragičnom događaju Uprava Opće bolnice Varaždin obavijestila je, izrazivši duboko žaljenje, obitelj pacijenta”, ističe se u priopćenju.


Na mjesto tragedije stigli su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec te su od Uprave Opće bolnice Varaždin zatražili da ih izvijesti o svim okolnostima tragičnog događaja kako bi se i osobno mogli uključiti u osiguranje daljnjeg rada Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.


Također, župan je od nadležnih službi zatražio da u što kraćem roku utvrde sve okolnosti tragičnog događaja.


Što kaže Beroš?


O tragediji se oglasio i ministar Vili Beroš.


Po saznanju o tragediji koja se danas dogodila u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin, ministar Vili Beroš izražava iskrenu sućut obitelji preminuloga te je zatražio žurno očitovanje ravnatelja Opće Bolnice Varaždin kako bi se rasvijetlile sve okolnosti nesretnog događaja.


“Po dobivanju informacija o ovoj tragediji, odmah sam stupio u kontakt s bolnicom, županom i kolegama iz zdravstvene inspekcije kako bismo utvrdili sve činjenice i odredili daljnje korake.


Nažalost to neće vratiti preminulog pacijenta, ali će rasvijetliti okolnosti ovog događaja. Iako to ne može nadomjestiti gubitak obitelji u ovom teškom trenutku, bit će učinjeno sve da se utvrde činjenice”, izjavio je Beroš.