GOSPODARSKI KRIMINAL

Tko je Alen Host, bivši dekan riječke Ekonomije prijavljen za malverzacije? Važnu ulogu imao i u nekad velikoj riječkoj kompaniji

Ingrid Šestan Kučić, Orjana Antešić

Foto Mateo Levak / arhiva NL

Foto Mateo Levak / arhiva NL

Danas se očekuju nove informacije o cijelom slučajuRIJEKA – Zbog gospodarskog kriminala i financijskih malverzacija teških najmanje 384 tisuće eura Policijska uprava primorsko-goranska kazneno je prijavila nadležnom državnom odvjetništvu bivšu upravu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


Prema tvrdnjama istražitelja 48-godišnji hrvatski državljanin, kao odgovorna osoba visokoškolske ustanove s područja PGŽ-a, u razdoblju od 2018. do 2022. godine, počinio je sedam kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti te dva kaznena djela krivotvorenja isprava, a u to vrijeme dekan Ekonomskog fakulteta bio je prof. dr. Alen Host.


Njega i još ukupno devetero djelatnika te visokoškolske ustanove, nastavnog i nenastavnog osoblja, tereti se da su neosnovanim i protupravnim isplatama novčanih sredstava s računa fakulteta te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije provodili protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluju.
Istražitelji gone bivšeg dekana riječkog Ekonomskog fakulteta zbog kriminala teškog 384.000€Za što se točno tereti bivši dekan jučer se nije znalo, dok rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija kaže da je upoznata sa slučajem još od kolovoza prošle godine, a upoznato je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


– Kako je Ekonomski fakultet pravna osoba, u potpunosti je autonoman i neovisan od Sveučilišta u odlukama o raspolaganju vlastitim prihodima i procedurama upravljanja projektima, a koje se stavljaju na teret osumnjičenim osobama. Upoznata sam sa slučajem jer je sadašnji dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Saša Drezgić 31. kolovoza 2023. obavijestio mene i resornog ministra o pokrenutom postupku vanjske revizije s ciljem, kako je navedeno, utvrđivanja razmjera zatečenih zakonskih, računovodstvenih te materijalnih nepravilnosti na Ekonomskom fakultetu.


Sigurna sam da će se dekan Drezgić obratiti javnosti s obrazloženjem. Sveučilište u Rijeci bezrezervno osuđuje svaki oblik nezakonitog postupanja te svakog drugog postupanja koje šteti temeljenim vrijednostima akademije, misiji i ugledu Sveučilišta u Rijeci.


Niti jedan slučaj nezakonitog postupanja ne smije ostati neispitan, stoga podržavamo utvrđivanje odgovornosti za sve postupke kojim se korumpira povjerenje u javne institucije, a posebice u Sveučilište u Rijeci.


Međutim, pogrešno bi bilo sve članove Ekonomskog fakulteta i Sveučilišta u Rijeci koji predano rade svoj posao na bilo koji način povezivati s ovim slučajem, koji je počinjen od strane pojedinaca koji će, ako im se utvrdi krivnja, snositi odgovarajuće posljedice, napominje rektorica.


Osumnjičeni bivši dekan, prof. dr. Alen Host, jučer nije želio odgovoriti na naše pozive.


Host je u dva je mandata obnašao dekansku funkciju, od 2016. do 2022. godine, a prije toga obnašao je i funkciju prodekana.


U vrijeme dok je bio dekan bio je i predsjednik Upravnog vijeća Instituta za turizam Zagreb, a 2016. godine kada je Vlada Republike Hrvatske donijela je odluke o raspuštanju Općinskog vijeća Matulja imenovan je za Vladinog povjerenika u toj jedinici lokalne samouprave.


U vremenu dok je bio dekan, od 2017. do 2020. godine, bio je i član Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Republike Hrvatske.


Od 2018. godine do danas predsjednik je Upravnog vijeća Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije te je član Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Na tu ga je funkciju izabralo Sveučilišta u Rijeci, a riječ je o tijelu visokoškolskog sustava koje vodi brigu o kvaliteti hrvatskih sveučilišta, fakulteta i veleučilišta.


Uloga i u PIK-u


Bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci Alen Host, koji se našao pod lupom policijskih istražitelja zbog sumnje na počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, od 2019. do 2022. godine obnašao je funkciju predsjednika Nadzornog odbora u riječkom PIK-u. Njegovo imenovanje na ovu funkciju poklapa se s trenutkom kada su dvojac Gino Pastorčić i Igor Borovac preuzeli kontrolu nad ovom nekoć moćnom riječkom prehrambenom tvrtkom i kad se krenulo u prodaju velikog broja PIK-ovih nekretnina. Prema dostupnim saznanjima, od početka 2019. godine


odrađen je čitav niz transakcija s PIK-ovim nekretninama – od zamjene nekretnina s Gradom Rijekom, prodaja pekarskih pogona na Rabu, poslovnih prostora u Crikvenici, Rijeci, zemljišta u Malinskoj, kompleksa Mljekare na Škurinjama i u Poreču, a zakaparirane su i nekretnine Pekare na Vežici. Ulogu Hosta i samog Nadzornog odbora valja promatrati kroz prizmu činjenice da je, prema tada važećim Statutu PIK-a iz 2016. godine, PIK-ovi “nadzornici” imali široku lepezu ovlasti, do razine da su sukreirali poslovnu politiku društva. Ne manje važno, za svaku svoju odluku koja je premašivala vrijednost od 1 posto temeljenog kapitala društva odnosno tadašnjih 817.000 kuna uprava PIK-a odnosno Gino Pastorčić morao je dobiti suglasnost Nadzornog odbora, bilo da se radi o kupnji ili prodaji nekretnina, bilo za zaduživanje i upisa založnih prava.


Problem je nastao u trenutku kad je Hanfa u postupku nadzora po službenoj dužnosti Pastorčića i Borovca uhvatila s rukama u pekmezu te im svojim rješenjem iz travnja 2021. godine naložila obvezu objavljivanja javne ponude za preuzimanje PIK-a.


To je automatski nad ovom riječkom tvrtkom natkrililo prilično striktne i stroge odredbe Zakona o preuzimanju trgovačkih društava. Tada je krenula “bježanija” iz Nadzornog odbora s obzirom da je te, 2021. godine, čak troje od pet članova dalo ostavke, među kojima i Host.


Kada smo svojevremeno kontaktirali Hosta, praktički jedini konkretan odgovor kojeg smo od njega dobili jest da je svoju ostavku podnio krajem 2021. godine i to iz, kako je naveo, “osobnih razloga”. Htjeli smo tada od Hosta doznati i nešto više na temu suglasnosti koju NO PIK-a treba dati kada je u pitanju kupoprodaja imovine društva, uzimanje kredita i osiguranje založnim pravima, no sve što smo u kraćem telefonskom razgovoru na tu temu dobili, bilo je da je »nadzorni odbor postupao u skladu sa svojim ovlastima«.