Kaznena prijava

Talijani i Hrvatica osumnjičeni za krivotvorenje isprava i utaju nekoliko stotina tisuća kuna

Šarlota Brnčić

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta PU istarske dovršili su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da su 68-godišnji talijanski državljanin, 67-godišnja talijanska državljanka, 59-godišnji talijanski državljanin i 64-godišnja hrvatska državljanka počinili kaznena djela utaja poreza ili carine te krivotvorenje službene ili poslovne ispraveTroje Talijana i njihova hrvatska kompanjonka osumnjičeni su da su krivotvorili službene isprave i utajili nekoliko stotina tisuća kuna poreza.


Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta PU istarske dovršili su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da su 68-godišnji talijanski državljanin, 67-godišnja talijanska državljanka, 59-godišnji talijanski državljanin i 64-godišnja hrvatska državljanka počinili kaznena djela utaja poreza ili carine te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.


Policija sumnjiči 68-godišnjaka da je, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Umaga, od svibnja 2016. godine do veljače 2017. godine, unio neistinite podatke u 17 izlaznih računa, a potom ih je u poslovanju uporabio kao da su istiniti na način da ih je evidentirao u knjigu izlaznih računa i fakturirao drugom trgovačkom društvu iz Umaga.
Kao odgovorna osoba drugog trgovačkog društva, 67-godišnjakinja je, zajedno s 59-godišnjakom i 64-godišnjakinjom, evidentirala je ulazne račune, iako su osumnjičeni znali da se isti ne temelje na stvarnoj poslovnoj djelatnosti te su ih upotrijebili u poslovanju kao da su istiniti.
Temeljem takvih računa iskazali su pravo na povrat pretporeza u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna te su na taj način oštetili državni proračun Republike Hrvatske. Osim što su krivotvorili ulazne račune, troje osumnjičenika iz drugog trgovačkog društva tereti se i da su krivotvorili izlazne račune koje su fakturirali prema trećem trgovačkom društvu.


Protiv osumnjičenih osoba, kao i protiv trgovačkog društva, podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.