Zanimljiva odluka

Sutkinja u Zadru odgodila odlazak u zatvor osuđeniku, zato jer mora – pobrati masline

P. N.

Foto Duško Jaramaz PIXSELL

Foto Duško Jaramaz PIXSELL

Sutkinja tvrdi da sve ovo nema nikakve veze s preporukom ministra Ivana Malenice da se "kad je to moguće osuđenicima odgodi početak izvršavanja kazne"Županijski sud u Zadru odgodio je na mjesec dana odlazak u zatvoru 38-godišnjaku, osuđenom na godinu dana zatvora zbog kaznenog djela prijetnje i lažnog uzbunjivanja. Razlog je taj što je, kako piše Zadarski.hr, sud uvažio njegovu zamolbu za odgodom, jer – mora brati masline.


Obrazložio je to tvrdnjom da je njegova majka vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u sklopu kojeg imaju maslinik u Gorici. Usred su sezone branja maslina, trebaju i presaditi nove sadnice koje ne trpe odgodu, a prije toga trebaju pripremiti teren za sadnju. Isto tako, naveo je A.P. dalje u molbi, u tijeku je i preuređenje odnosno renovacija obiteljske kuće na kojoj radove obavljaju on i njegov otac.


Sutkinja Dijana Grancarić molbu i dokaze je prihvatila kao osnovane.
“Zakon o izvršenju kazne zatvora kao jedan od razloga za odgodu predviđa i obvezu osuđenika u dovršavanju započetog posla zbog čijeg bi neobavljanja nastala znatna materijalna šteta. Sutkinja izvršenja je stava da u konkretnom slučaju egzistira zakonski osnov te je osuđeniku odgodila njegovo upućivanje na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od jednog mjeseca, u kojem vremenu Sud očekuje će osuđenik završiti svoje započete obiteljske poslove, te dana 17. prosinca 2020. nastupiti na izdržavanje kazne zatvora u Zatvor u Zadru – stoji u obrazloženju rješenja od 5. studenog koje je potpisala sutkinja Grancarić.


Sutkinja tvrdi da sve ovo nema nikakve veze s preporukom ministra Ivana Malenice da se “kad je to moguće osuđenicima odgodi početak izvršavanja kazne zbog koronavirusa, odnosno zaštite zdravlja i djelatnika zatvorskog sustava i osoba lišenih slobode koje se već nalaze u zatvorima”. Tvrdi da je to pravo svakog osuđenika, a da je u ovom slučaju najvažnije da u presudi ne nastupi zastara.


A. P. je, piše Zadarski, osuđen jer je nazvao Centar 112 i dojavio kako će jedan ugostiteljski objekt odletjeti u zrak. Uz to je vrijeđao djelatnicu županijskog centra 112 prijetivši joj da će tenkom ući u centar i tamo baciti bombu.