Pooštreni nadzor

Slovenska policija pronašla 52 ilegalna migranta u kamionu španjolskih tablica

Vladimir Mrvoš

foto: slovenska policija

foto: slovenska policija

Policijske uprave Ljubljana, Kopar i Novo Mesto i dalje su najviše opterećene ilegalnim prelaskom granice.LJUBLJANA – U noći sa 6. na 7. kolovoza zbog povećanja ilegalnih migracija slovenska policija vršila je strože kontrole na području Policijske uprave Koper. Svrha strože kontrole bila je sprječavanje i otkrivanje ilegalnih graničnih prijelaza u većini zagušenim područjima ove policijske uprave, s posebnim naglaskom na točke i odnose između Hrvatske i Italije.


Tijekom pooštrenog nadzora u Sloveniji je uhićeno 209 ilegalnih migranata. U razdoblju od 1. siječnja do 6. kolovoza 2020. godine obrađeno je 7.805 ilegalnih graničnih prijelaza. U istom razdoblju prošle godine obrađeno je 7.835 ilegalnih prijelaza.. Ove godine broj se smanjio minimalno u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Ove godine prevladavaju građani Maroka, Pakistana i Afganistana. Rastući trend ilegalne migracije uočava se uglavnom u posljednja dva mjeseca, nakon prestanka mjera povezanih s epidemijom covida-19.
Tijekom pooštrenog nadzora otkrivena je velika skupina ilegalnih migranata uz pomoć bespilotne letjelice s termičkom kamerom. Policijske uprave Ljubljana, Kopar i Novo Mesto i dalje su najviše opterećene ilegalnim prelaskom granice.


Ove je godine najviše ilegalnih prijelaza rješavala Policijska uprava Ljubljana, gdje se znatno povećava količina ilegalnih migracija, čak 37 posto od ukupnih ilegalnih ulazaka. Policijska uprava Kopar radila je s 28 posto, a Policijska uprava Novo Mesto – oko 25 posto.


S obzirom na mjere koje je Italija poduzela duž slovenske granice, poseban naglasak policija Slovenije na kontrolu područja od hrvatske do talijanske granice. U strožoj kontroli sudjelovali su i policajci iz posebne policijske jedinice i izviđači Specijalizirane jedinice za nadzor državne granice, policijski službenici Specijalizirane jedinice za kontrolu prometa te Jedinica zrakoplovne policije s operaterima helikoptera i dronova iz Uprave za informatiku i telekomunikacije.


Tako je u petak u jutarnjim satima policija u Škofljici zaustavila kamion španjolskih registarskih oznaka, a u njemu pronašla 52 ilegalna migranta, koje je španjolski državljanin prevozio u neljudskim uvjetima, opasnim za život migranata. Osumnjičeni vozač lišen je slobode i odgovarati će za kazneno djelo zabranjenog prelaska državne granice ili teritorija iz članka 308. Kaznenog zakona Republike Slovenije za što je propisana kazna i do 15 godina zatvora.