Jurnjava

Rimčevom Neverom jurio po magistrali 142 km/h iznad ograničenja, oglasili se policija i Rimac

Šarlota Brnčić

Foto Screenshot YouTube

Foto Screenshot YouTube

Vozač iz videa se sam javio policiji. Policija je došla i obavila razgovor i bit će kažnjen kao što bi svatko drugi bio kažnjen u ovoj situaciji. Za druge vožnje ćemo bolje paziti i nadzirati, rekao je Mate RimacPolicijska uprava dubrovačko-neretvanska dala je službeno priopćenje vezano za video snimku Rimčeve Nevere kojom je nepoznati vozač doslovno “vozio utrku” magistralom u blizini Dubrovnika.


– Vezano za objavljeni video koji prikazuje vožnju automobilom po magistralnoj cesti brzinom od 232 km/h, obavještavamo vas da je proveden postupak utvrđivanja prekršajne odgovornosti te je utvrđeno da se radi o prometnici državne ceste D-8 na predjelu Ratac kod Dubrovnika i da je vozač grubo prekoračio dopuštenu brzinu kretanja vozilom, odnosno da je vozilom upravljao brzinom od 232 km/h na predjelu gdje je ograničenje brzine 90 km/h zbog čega će protiv njega nadležnom Općinskom sudu u Dubrovniku biti podnesen optužni prijedlog sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.


Rimac: Vozač iz videa se sam javio policiji


Napominjemo da Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj nije prijavljena testna vožnja automobilom po prometnicama u nadležnosti ove Policijske uprave, stoji u priopćenju.

Na internetskoj platformi Reddit pojavila se snimka, koja je poslije uklonjena, na kojoj Rimac Nevera na magistrali kod Dubrovnika postiže brzinu od 230 km/h, dok iz suprotnog smjera prolazi više vozila.


Vozilo Rimac Nevera izloženo je u hotelu Vrtovi sunca u Orašcu kod Dubrovnika, uz prezentaciju za potencijalne kupce.


Iz Rimac Automobila za Večernji list su odgovorili kako je svima objašnjeno da na javnoj prometnici moraju poštovati prometna pravila, dok su za testiranje viših brzina predviđene druge staze i piste.


Na Facebooku je reagirao Mate Rimac koji piše kako je šteta da je vijest o jurnjavi dala negativan kontekst nakon premijere auta.


“Željeli smo skupiti veliki broj internacionalnih kupaca, suradnika i distributera u Hrvatskoj (a gdje bolje nego u Dubrovniku). Preko 80 ih dolazi unatoč COVID restrikcijama iz svih krajeva svijeta (USA, Japan, UK, razne EU zemlje…).


Tu će dobiti prezentaciju auta i priliku da ga probaju u realnim uvjetima na cesti. Naravno, pune performanse će isprobati drugom prilikom na stazi, kao sto su i novinari prošli tjedan.


Naš stav je jasan: svim kupcima, gostima i zaposlenicima dajemo do znanja da se vožnja odvija na javnoj prometnici i da se moraju pridržavati zakona.


Vozač iz videa se sam javio policiji. Policija je došla i obavila razgovor i bit će kažnjen kao što bi svatko drugi bio kažnjen u ovoj situaciji. Za druge vožnje ćemo bolje paziti i nadzirati. Ja se ispričavam na neugodnosti.


A sad možemo biti bar malo ponosni da ljudi iz cijelog svijeta dolaze u Hrvatsku, naručiti najsnažniji auto u povijesti – razvijen i proizveden u Hrvatskoj”, napisao je Rimac.


Marušić: Ovo je prometni terorizam!


Prometni stručnjak Željko Marušić na Autoportalu ovu je vožnju nazvao suludom i izvan svih okvira sigurnosnih standarda, a koja premašuje odredbe članka 226. Kaznenog zakona koji definira obijesnu vožnju i ima značajke prometnog terorizma.


“Što bi se dogodilo da je 2,2 tonski električni bolid, a sve se odvijalo na cesti s razmjerno intenzivnim dvosmjernim prometom, izgubio kontrolu? Enormnom kinetičkom energijom (raste s kvadratom brzine), kakvu oslobađa osrednja bomba, napravio bi masakr”, istaknuo je Marušić.


Marušić je naglasio kako su vožnjom takvim automobilom brzinom do 232 km/h na Jadranskoj magistrali pogažene sve norme cestovnog prometa i prometne sigurnosti.


“Riječ je o prometnom terorizmu, kaznenom djelu ubojstva u pokušaju, u cestovnom prometu. Zbog toga bi policija trebala uhititi dotičnog vozača, a vozilo, koje je u toj situaciji pretvoreno u oružje za ubijanje, zaplijeniti”, poručio je Marušić.