Policija u automobilu pronašla zanimljiv ulov

Riječanin izlovio 81,34 kilogram morskih trpova u blizini Zadra

Šarlota Brnčić

Trp

Trp

S obzirom da u trenutku preuzimanja trpovi nisu bili živi, naknadno su neškodljivo uklonjeni o čemu je sastavljena službena zabilješka, a oduzeta ronilačka oprema je na čuvanju u prostorijama Ministarstva poljoprivrede te će se protiv počinitelja pokrenuti prekršajni postupakMercedes riječkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 51-godišnjak zaustavila je policija u Vrsima. U automobilu je pronađeno 5 PVC kanti u kojima su se nalazili trpovi, vrsta morskih organizama, čiji izlov je zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju.


Provedenim daljnjim nadzorom u suradnji s ribarskom inspekcijom utvrđeno je kako je 51-godišnjak  istog dana, nešto ranije u moru kod mjesta Vrsi, koristeći se ronilačkom opremom, iz mora izlovio 81,34 kilogram morskih trpova.  Također i da ne posjeduje  potrebite dozvole (povlasticu za gospodarski ribolov), a isto tako da je trpove iz mora sakupljao za vrijeme dok je na snazi lovostaj/zabrana izlova te vrste morskih organizama sukladno Pravilniku o lovostaju trpova (Holothuroidea).
Time je počinio prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu, a vezano za članak 1. Pravilnika o lovostaju trpova, te prekršaj obavljanja gospodarskog ribolova bez važeće povlastice.
Tijekom nadzora oduzeti su mu morski organizmi i ronilačka oprema o čemu je izdana Potvrda o privremeno oduzetim predmetima.
S obzirom da u trenutku preuzimanja trpovi nisu bili živi, naknadno su neškodljivo uklonjeni o čemu je sastavljena službena zabilješka, a oduzeta ronilačka oprema je na čuvanju u prostorijama Ministarstva poljoprivrede te će se protiv počinitelja pokrenuti prekršajni postupak.

Vrijednost 1 kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500 kuna.