Okončano suđenje

Branku Rafajcu optuženom za teško ubojstvo maloljetnice u neubrojivom stanju određen prisilni smještaj u Psihijatrijskoj ustanovi

Šarlota Brnčić

Foto Nel Pavletic/PIXSELL

Foto Nel Pavletic/PIXSELL

Vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić moralo je donijeti presudu kojom će se uzeti u obzir da je Rafajac počinio zločin u neubrojivom stanju i da se zbog njegova psihičkog stanja mora primijeniti Zakon o zaštiti osoba sa duševnim smetnjamaU riječkom Županijskom sudu okončan je sudski postupak koji se vodio protiv 41-godišnjeg Branka Rafajca pod optužbom za teško ubojstvo 16-godišnjakinje 14. veljače prošle godine oko 6.25 sati u Malom Lošinju, na kućnom broju 2 Ulice lošinjskih brodograditelja.


Vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić moralo je donijeti presudu kojom će se uzeti u obzir da je Rafajac počinio zločin u neubrojivom stanju i da se zbog njegova psihičkog stanja mora primijeniti Zakon o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama. Iz tog razloga je optuženom Rafajcu određen prisilni smještaj u Psihijatrijskoj ustanovi te mu je produljen istražni zatvor u kojem se nalazi još od počinjenja djela.


Obrazlažući odluku suda sutkinja Šarić istaknula je kako nedvojbeno proizlazi da je optuženi Rafajac u neubrojivom stanju počinio teško ubojstvo, kao i da je uslijed duševne bolesti tako postupao.
– Nož kojim je nanesena ozljeda nije pronađen. Razlog očito leži u činjenici da je optuženi otišao nakon događaja do stana, a zatim do Ćunskog. Imao je do trenutka uhićenja vremena i prostora da odbaci nož, a što je očigledno i učinio. Iz obrane optuženika neosporno proizlazi da je u noći, oko 2 sata, otišao do zgrade maloljetnice tražeći psa ili ženu, a zatim u 6 sati kada zatiče majku maloljetnice i napada ju, navela je sutkinja Šarić u obrazloženju. Istaknula je i kako je na hlačama optuženika pronađena krv za koju je analizom potvrđeno da pripada žrtvi, a i iz izjava saslušanih svjedoka i drugih dokaza jasno je na koji je način došlo do zločina.


Vještaci psihijatrijske i psihologijske struke za optuženika su dali mišljenje kako se radi o osobi s težim duševnim smetnjama, te da kod njega u potpunosti nedostaje osjećaj krivnje i da je potpuno uvjeren u svoju nedužnost. U pitanju je psihička bolest koja se ponekad naziva razumno ludilo za koju je od iznimne važnosti uzimanje lijekova. Psihopatologija je eskalirala kada je prestao uzimati lijekove. Nije mogao shvatiti značenje svojih postupaka, niti upravljati svojom voljom. »Sumanutosti su toliko čvrste u mišljenju osobe, da se ne mogu korigirati« stoji u nalazu.


Tužiteljica je prije okončanja postupka unijela i neke izmjene u činjenični opis optužnice, a koje se odnose na postupanje žrtve. Iz opisa je razvidno kako je 16-godišnjakinja u panici i strahu, odjevena samo u pidžamu, bila izašla na hodnik te kako je strahujući za majčin život i želeći spriječiti daljnje optuženikove nasrtaje na majku, ga povukla s leđa pri čemu se on okrenuo i iako je vidio da se radi o nejakoj djevojčici, a u cilju da je usmrti, nožem joj nanio ubodnu ranu uslijed koje je iskrvarila.


Rafajac se na tako izmijenjenu optužnicu iznova izjasnio da nije kriv, da nije počinio djelo i da ne zna tko je to izjavio u optužnici.


– Molio bih da se objasni tko je to rekao i tko to tvrdi. Mjesto zločina je namješteno od strane policije, kao i od strane osoba koje su sudjelovale u tom činu, a koje su bile u stanovima. Mislio sam da će to potpuno drugačije završiti, a ne ovako suludo. Želio bih znati tko je to rekao kako navodi optužba jer to nije rekao nitko od saslušanih svjedoka, kazao je Rafajac.


Iznoseći svoju obranu tvrdio je kako je njegova supruga u toj zgradi bila zaključana, kako joj se nije dopuštalo da izađe van, a stalno je spominjao slučaj organizirane prostitucije u Malom Lošinju gdje se ženama, pa tako i njegovoj nevjenčanoj supruzi, na prevaru stavljao kokain u piće nakon čega ih se grupno silovalo.


– Nisam očekivao da će netko stajati ispred zgrade. Žena je instinktivno reagirala i pitala šta ću ja unutra. Nož je bio u futroli. Nisam ga niti u jednom trenutku izvadio. Spustio sam joj glavu. S leđa me povukla osoba. To je sigurno bio muškarac. On je i mene i tu gospođu pogurao unutra. Nož nisam uspio niti dohvatiti. Ta djevojka je gurnuta pored nas. I još jedna žena također. Ja sam bio gurnut s leđa i ne znam gdje je taj nož završio. Tamo sam se zadržao maksimalno 30 do 40 sekundi. Otišao sam kući. Vrata mog stana su bila provaljena. Vidio sam i da su vrata gore kod susjeda provaljena. Otišao sam u auto i tražio po cesti počinitelje te provale, naveo je tijekom iznošenja obrane Rafajac.


Za medije koji su pratili suđenje kazao je da su ga dočekali kao Hannibala Lectera, kao i da su pozvani tek neki odabrani mediji.