Brodsko-posavska županija

Računalne prijevare: S bankovnih računa žrtava potrošeno nekoliko desetaka tisuća kuna

Šarlota Brnčić

Kontaktirao je nepoznatu osobu, dogovorivši kupnju za iznos od nekoliko stotina eura i način primopredaje. Nepoznata osoba je 56-godišnjaku obećala nakon uplate poslati alat putem pošte. Potom je oštećeni neznancu ustupio svoje osobne podatke, podatke o kreditnoj kartici (PIN brojeve), te druge bankovne povjerljive podatkeDvojica građana prijavili su PU brodsko-posavskoj računalne prijevare, a kojima su »olakšani« za pozamašne novčane oznose.


Naime, 56-godišnjak je u vremenu od 12. do 14. listopada, putem društvene mreže pronašao oglas na kojemu se iznimno povoljno na prodaju nudio ručni električni alat. Kontaktirao je nepoznatu osobu, dogovorivši kupnju za iznos od nekoliko stotina eura i način primopredaje. Nepoznata osoba je 56-godišnjaku obećala nakon uplate poslati alat putem pošte. Potom je oštećeni neznancu ustupio svoje osobne podatke, podatke o kreditnoj kartici (PIN brojeve), te druge bankovne povjerljive podatke.


U vremenu od 5. do 19. listopada, 38-godišnjak je također putem društvene mreže pronašao isti oglas i naručio ručni električni alat, kontaktiravši nepoznatu osobu. Također je, kao i 56-godišnjak, dogovorio kupnju alata za nekoliko stotina eura, uz obećanje da će isti dobiti nakon uplate putem pošte. Potom je neznancu ustupio svoje osobne podatke, podatke bankovnih kartica, te druge povjerljive podatke, kao i osobne podatke i podatke bankovnih kartica svog 32-godišnjeg rođaka.
Dana 14., 19. i 20. listopada, sa bankovnih računa trojice oštećenih (56-godišnjaka, 38-godišnjaka i 32-godišnjaka), potrošen je iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna, odnosno uplaćen na sportske kladionice u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Policijski službenici dostavljaju izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, te nastavljaju daljnji rad na otkrivanju i pronalasku počinitelja kaznenih djela.