Nasilje na odmorištu Desinec

Skupini od 11 izgrednika s autoceste odbijene žalbe na istražni zatvor; među njima je navodno novinar i suvlasnik Dalmatinskog portala

Hina

Foto Pixsell/PIXSELL

Foto Pixsell/PIXSELL

Neslužbeno se doznaje da će sud o žalbama preostalih 31 navijača, čiji odvjetnici traže da im se istražni zatvor zamijeni mjerama opreza poput redovitog javljanja u policijsku ostaju i zabrane odlazaka na nogometne utakmice, odlučivati početkom idućeg tjednaIzvanraspravno vijeće velikogoričkog Županijskog suda odbilo je u petak žalbe prve skupine od 11 navijača Hajduka koji su se žalili na istražni zatvor koji im je određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, nakon napada na policiju na Desincu, doznaje Hina na sudu.


Glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici Kornelija Kallay Blažeković kazala je za Hinu da će izvanraspravno vijeće konačnu odluku, kojom je obuhvaćeno svih 42 pritvorena navijača, objaviti u ponedjeljak na internetskim stranicama suda.


Neslužbeno se doznaje da će sud o žalbama preostalih 31 navijača, čiji odvjetnici traže da im se istražni zatvor zamijeni mjerama opreza poput redovitog javljanja u policijsku ostaju i zabrane odlazaka na nogometne utakmice, odlučivati početkom idućeg tjedna.
 


U ponedjeljak se očekuju identične odluke


 


Mediji javljaju da je u skupini pritvorenih navijača kojima su odbijene žalbe novinar i suvlasnik Dalmatinskog portala Mate Prlić.


Neslužbeno se doznaje kako postoji velika izvjesnost da će odluke suda za ostalu skupinu pritvorenih navijača biti identične odluci donesenoj u petak.


Odlukom sutkinja istrage velikogoričkog Županijskog suda pritvoren je 31 punoljetni muškarac i 11 mlađih punoljetnika zbog sumnji da su 22. svibnja u skupini od oko 250 do 300 pripadnika Torcide zaustavili promet na autocesti A1 te potom trčeći krenuli prema benzinskoj postaji gdje su nasrnuli na policajce.


 


Ozlijeđeno 20 policajaca i 14 osumnjičenika


 


Pritom su na policajce bacali razna aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce, kamenje, iščupane prometne znakove, požarne aparate, kante za smeće i druge predmete.


U sukobu je ozlijeđeno 20 policajaca i 14 osumnjičenika, a četiri navijača su propucana kada je policija upotrijebila vatreno oružje.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u petak da će izvješće stručnog tima i unutarnje kontrole MUP-a pokazati koliko je policija ispalila metaka nakon sukoba s navijačima Hajduka.


Upitan za snimke sukoba policije i navijača, Božinović je kazao da je dio njih već objavljen te da se oni koriste u sudskim procesima koji teku i u kojima odlučuju sud i tužiteljstvo.