Kaznena prijava

Prijavljena za ugrožavanje okoliša otpadom. Tlo u blizini obrađenog poljoprivrednog zemljišta onečistila spojevima teških metala

Šarlota Brnčić

Ilustracija / NL arhiva

Ilustracija / NL arhiva

Iskapanjem tla i izuzimanjem uzoraka tla, utvrđeno je da je tlo na tom mjestu onečišćeno spojevima teških metala cinka, olova, selena i policikličkih aromatskih ugljikovodika, a koji uzorci prelaze dozvoljene graniceDovršena je krim-obrada nad 56-godišnjakinjom, zbog sumnje da je kao odgovorna osoba u jednom trgovačkom društvu, počinila kazneno djelo ugrožavanje okoliša otpadom.


Prema priopćenju PU varaždinske, sumnjiči se da je u vremenu od 1. siječnja do 9. srpnja 2020. godine, sakupljala, odlagala, skladištila odnosno gospodarila i postupala s otpadom, na katastarskoj čestici za koju trgovačko društvo prethodno nije pribavilo dozvolu za gospodarenje otpadom.


Dana 9. srpnja 2020. godine, prilikom inspekcijskog nadzora inspektora zaštite okoliša, zatečena je veća količina otpada i to na tlu i pod zemljom, koji je bio prekriven slamom i obrastao raslinjem, a sve neposredno uz obrađeno poljoprivredno zemljište na kojem je bio zasađen kukuruz.
Iskapanjem tla i izuzimanjem uzoraka tla, utvrđeno je da je tlo na tom mjestu onečišćeno spojevima teških metala cinka, olova, selena i policikličkih aromatskih ugljikovodika, a koji uzorci prelaze dozvoljene granice prema Pravilniku o zaštiti poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja.


Protiv 56-godišnjakinje će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.