Bjegunac

Poznanici okrutnog manijaka koji je predvodio silovanje zadarske djevojčice misle da znaju gdje je pobjegao

Portal Novi list

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Foto Dino Stanin/PIXSELL

On je prvookrivljeni iz skupine silovatelja djevojčice nad kojom su se njih sedmorica iživljavala čak godinu danaMuškarac u dobi od 22 godine iz okolice Zadra prije 20-tak dana nepravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora zbog slučaja koji je 2019. godine zgrozio Hrvatsku: grupnog silovanja 15-godišnje djevojčice.


No, ovaj 22-godišnjak uspio je pobjeći legendarnom hrvatskom pravosuđu. Više izvora Telegrama tvrdi da je već napustio Hrvatsku.


Naime, njegovi poznanici kažu za Telegram da ima rodbinu u više zemalja, pa pretpostavljaju kako se kod njih sklonio.


Grupno silovanje, nasilje i ucjene
Tamo će, međutim, moći boraviti samo dok ne bude pronađen. Nakon što ga lociraju i uhite, 22-godišnjak osuđen za silovanje bit će izručen Hrvatskoj jer, kako je potvrđeno Telegramu, ima samo hrvatsko državljanstvo.


Drugim riječima, za razliku od nekih poznatih osuđenika, državljanstvo strane države neće ga moći spasiti od istražnog zatvora koji mu je određen automatski nakon što je dobio kaznu strožu od pet godina.


Mladić, koji je nedavno osuđen na sedam godina zatvora za grupno silovanje, nasilje i ucjene nad 15-godišnjakinjom u Zadru u bijegu otkako je Županijski sud u Zadru ovog tjedna za njim raspisao tjeralicu.


On je prvookrivljeni iz skupine silovatelja djevojčice nad kojom su se njih sedmorica iživljavala čak godinu dana.


Koliko je jednostavno pobjeći iz Hrvatske


I ovaj posljednji slučaj pokazuje koliko je jednostavno pobjeći iz Hrvatske tijekom suđenja za teška kaznena djela za koja je zapriječena višegodišnja zatvorska kazna.


Ovaj slučaj od početka izaziva i dodatne kontroverze, konstatira novinarka Telegrama Ana Raić Knežević.


Osim zbog gnjusnog kaznenog djela u kojem je maloljetna djevojka godinu dana bila žrtva seksualnog zlostavljanja šestorice mladića, javnost je zgrozila i činjenica da su osumnjičeni vrlo brzo nakon uhićenja u jesen 2019. pušteni da se brane sa slobode.


Nakon žalbe tužiteljstva ipak su završili u istražnom zatvoru, no već mjesec dana kasnije opet su bili na slobodi.


Do nedavno ga viđali po Zadru


Dio Telegramovih izvora bliskih obitelji mladića tvrdi kako su ga još do nedavno viđali po Zadru i okolici. No, policija ga nije pronašla, pa je sud odlučio raspisati tjeralicu.


To sada znači da će za njim tragati hrvatska policija, a ubrzo i policije svih drugih zemalja, nakon što se izda Europski uhidbeni nalog, te međunarodna tjeralica.


Istovremeno, njegova odvjetnica Darija Krajina Štivičić potvrdila je za Telegram da je danas zaprimila rješenje suda o određivanju istražnog zatvora.


“Svakako da će moj branjenik poštivati sve ono što mu je određeno od strane hrvatskog suda”, kazala je za Telegram, dodajući kako na rješenje ima pravo žalbe.


O toj žalbi odlučivat će Visoki kazneni sud RH, međutim, žalba ne odgađa primjenu rješenja. Hoće li se njezin branjenik javiti u zatvor nije željela otkriti, ni potvrditi hoće li iskoristiti zakonsku mogućnost za žalbu.