Veliki problem

Požari ugrožavaju promet na ličkoj dionici A1

Marin Smolčić

O brojnosti i intenzitetu požara dovoljno govori podatak kako su građani Gospića i okolnih mjesta sinoć i noćas osjećali dim kojega je vjetar širio, zajedno s požarima koji su se opet oteli kontroli.GOSPIĆ Unatoč učestalim upozorenjima vatrogasaca i službe 112 nastavljeno je nekontrolirano paljenje suhe trave i korova posvuda u Lici. Lijepo vrijeme donijelo je ovih dana vatrogascima na ličkom području povećan broj intervencija. Te intervencije vatrogasnih postrojbi više nitko niti ne broji, a noćas je najteža situacija bila neposredno uz ličku dionicu auto-ceste  A1.


Požari su se pojavili na dvadesetak lokacija gdje ih je zaustavljao asfaltni trak, ali se dim nošen burom posvuda širio i mjestimice povremeno gotovo onemogućavao i usporavao promet. Vatrogasne postrojbe stacionirane na A1 cijele su noći bile u akciji. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović opisao nam je stanje na terenu.


-Povremenih požara manjeg intenziteta ima gotovo posvuda uz auto-cestu A1 kroz Liku. Na više lokacija izlazak vatrogasnih ekipa izvan zaštitne ograde na intervencije onemogućuju sumnjivi minsko-eksplozivne površine. Najgore je noćas bilo u blizini odmorišta Jadova kod Gospića. Osim suhe trave i žbunja, ondje se požar proširio i na više desetaka stabala borove šume. Na takvim mjestima vatrogasne ekipe izlaze na intervencije na protupožarni put, ali ulazak vozila i vatrogasaca u taj teren može biti pogibeljan.
Budući se namjerno pale brojne površine diljem Like, toplo i vjetrovito vrijeme uzrokovalo je više desetaka vatrogasnih intervencija. Od Brinja do Gračaca. Opet apeliramo na građane da ne pale vatre na otvorenom bez  dogovora i suglasnostima vatrogasnih ekipa s toga područja, napominje vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.


O brojnosti i intenzitetu požara dovoljno govori podatak kako su građani Gospića i okolnih mjesta sinoć i noćas osjećali dim kojega je vjetar širio, zajedno s požarima koji su se opet oteli kontroli.