Vatrogasci u akciji

Požari zahvatili šume u Dalmaciji i Požeško-slavonskoj županiji

P. N.

Na području Imotskog, kod sela Rebići, jučer je izbio požar otvorenog prostora kojim je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 6 ha. Na gašenju požara je sudjelovalo ukupno 24 vatrogasca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP Imotski te DVD Lovreć, Zagvozd i Imotski. Požar je lokaliziran u 14:30 sati, a ugašen u 16:45 sati 


 


Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice jučer je zaprimilo informacije o požarima otvorenog prostora u nekoliko županija. 
 


Na području Imotskog, kod sela Rebići, jučer je izbio požar otvorenog prostora kojim je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 6 ha. Na gašenju požara je sudjelovalo ukupno 24 vatrogasca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP Imotski te DVD Lovreć, Zagvozd i Imotski. Požar je lokaliziran u 14:30 sati, a ugašen u 16:45 sati.


 


Dobrovoljno vatrogasno društvo Trogir je u 13:07 sati zaprimio dojavu o  požaru na području Marine, kod naselja Vrsine. Opožareno je 2 ha trave, niskog raslinja i borove šume. Požar je gasilo ukupno 30 vatrogasaca sa 9 vatrogasnih vozila iz JVP Trogir, DVD Marina, Seget Vranjica, Slatine, Trogir i Okruk. Požar je lokaliziran u 15:45 sati, a ugašen u 19:00 sati. U oba navedena požara pomoć iz zraka su pružala dva protupožarna zrakoplova (Canadair i Air Tractor)


 


Županijski vatrogasni operativni centar Šibenik zaprimio je dojavu o požaru  na području Žagrovića, zaselak Stara Straža. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 15 ha. U gašenju požara sudjelovala  je JVP Knin i DVD Knin sa ukupno šest vatrogasaca i dva vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 17:20 sati.


 


Požar je izbio i u naselju Oljasi u općini Velika u Požeško-slavonskoj županiji. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, 15 rolo bala slame na površini od 10 ha te napušteni radni stroj kombajn. U gašenju požara sudjelovao je DVD Toranj sa četiri vatrogasaca i jednim vatrogasnim vozilom. Požar je ugašen u 16:20 sati.


 


U periodu zatopljenja kada se intenziviraju poljoprivredni radovi, značajno se povećava broj vatrogasnih intervencija na požarima otvorenog prostora uzrokovanih spaljivanjem biljnog otpada i neodgovornim postupcima pojedinaca. Za sada situacija na našem području nije alarmantna, ali očekujemo porast broja intervencija – rekao nam je zapovjednik VZŽ Ličko-senjske Hrvoje Ostović, čiji vatrogasci su jučer intervenirali na području Otočca. 


 


Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad. 


Sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju paliti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva) te postupati u skladu s uputama.


 


Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.