Kazneno optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci

Potvrđena optužnica protiv Alajdina Krasniqija za ubojstvo od prije 17 godina na Krku. Ubojici Slavice Dankić sudit će se u odsutnosti

Šarlota Brnčić

NL arhiva

NL arhiva

Ponovljenim DNK vještačenjem, a nakon što su Krasniqijevoj majci uzeti brisevi i krv, potvrđeno je da je ona majka osobe čiji su biološki tragovi pronađeni na mjestu zločinaKazneno optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci potvrdilo je novu, dorađenu optužnicu protiv Alajdina Krasniqija (56), rodom iz Prizrena koji se tereti za ubojstvo Slavice Dankić, 48-godišnje sobarice i sezonske radnice u hotelu u Baški na otoku Krku, a koje se dogodilo 2004. godine.


S obzirom da je ubojica i dalje u bijegu, sud je donio rješenje kako će mu se za krvni delikt suditi u odsutnosti.


Priča o ovom intrigantnom slučaju teče tako da se otpočetka sumnjalo da je Slavonku, čije je mrtvo tijelo u travnju 2004. godine pronađeno na bašćanskom predjelu Zarok, u blizini potoka Vela rika, usmrtio njen tadašnji ljubavni partner Alajdin Krasniqi. Policija je protiv njega odmah nakon zločina podnijela kaznenu prijavu, tereteći ga da je golim rukama ubio ženu, ugušivši je.
Istraga je pokazala da Alajdin Krasniqi, na koga su pale teške sumnje za ubojstvo, još tri dana prije pronalaska tijela i dan nakon ubojstva, 17. travnja, pobjegao iz Hrvatske. Zapravo, dogodila se situacija da je tog jutra, nešto prije 8 sati, zatečen na graničnom prijelazu Kamensko. Na temelju vize veleposlanstva Republike Hrvatske u Pragu trebao je napustiti državu do 26. ožujka te godine, pa mu je tada Prekršajni sud u Sinju izrekao novčanu kaznu i protjeran je na godinu dana iz Hrvatske. No, u to vrijeme još se nije znalo da je počinitelj ubojstva, tijelo ubijene žene pronađeno je tek nekoliko dana kasnije.


Konačna potvrda sumnji da je upravo Krasniqi čovjek koji je oduzeo život Slavici Dankić dogodila se tek 14 godina kasnije, kada je stigao krucijalni nalaz DNK vještačenja. Protiv ubojice je podignuta optužnica, no obrana je potom na optužnom vijeću tražila da se vještačenje DNK izdvoji kao nezakonit dokaz. Kako je sud to odbio, obrana se žalila Vrhovnom sudu koji je žalbu uvažio.


U siječnju prošle godine izmijenjene su neke odredbe Kaznenog zakona vezano uz izuzimanje bioloških tragova pa je sada bilo moguće uzeti krv najbližeg srodnika osumnjičene osobe i provesti vještačenje kako bi se potvrdio identitet. Ponovljenim DNK vještačenjem, a nakon što su Krasniqijevoj majci uzeti brisevi i krv, potvrđeno je da je ona majka osobe čiji su biološki tragovi pronađeni na mjestu zločina.