Podla osveta

MISTERIJ NA KRKU Ključni dokaz ubojstva Slavonke obrana ruši kao nezakonit

Fiore Vežnaver

DNK tragovi potvrdili su sumnju da je ubojica nesretne Slavice Dankić Kosovar Alajdin Krasniqi iz Prizrena. Potvrda je posljedica usporedbe s DNK-om Krasniqijeve majke. No obrana smatra da je taj dokaz priskrbljen na protuzakonit načinRIJEKA Nema još konačne odluke o tome potvrđuje li se, vraća u istragu ili odbacuje USKOK-ova optužnica koja Alajdina Krasniqija (54), rodom iz Prizrena, a sada nepoznate adrese, tereti za ubojstvo Slavice Dankić, 48-godišnje sobarice i sezonske radnice u hotelu u Baški na otoku Krku, jezivi zločin što se dogodio prije 15 godina. Misterij ubojstva Slavonke, rodom iz sela kod Đakova, s velikom sigurnošću razriješen je lani u proljeće, 14 godina nakon zločina, a krucijalnu ulogu odigralo je DNK vještačenje koje je pokazalo da je Krasniqi muškarac čiji su tragovi nađeni na mjestu zločina i apartmanu kojeg je koristio. Taj ključan dokaz u raskrinkavanju čovjeka kojeg se smatra ubojicom vezan je za bit onoga što je naglašavano na sjednici optužnog svijeća riječkog Županijskog suda, koje treba odlučiti o opstojnosti optužnice. Naime, odvjetnik Krasniqija – Kosovara koji je u bijegu, pa tužiteljstvo traži da mu se sudi u odsutnosti, pledirao je pred sucima optužnog vijeća za to da se upravo taj dokaz izdvoji iz slučaja, jer ga obrana smatra nezakonitim. Vijeće je to odbilo, no Krasniqi i njegov branitelj na ovu odluku imaju pravo žalbe, što znači da će u konačnici arbitrirati Vrhovni sud. Kakva će konačna odluka biti, ostaje da se vidi, no u slučaju da se ovaj krunski dokaz izdvoji, praktički se ruši i optužnica.


Tapkanje u mraku


Priča o ovom intrigantnom slučaju teče tako da se otpočetka sumnjalo da je Slavonku, čije je mrtvo tijelo u travnju 2004. godine pronađeno na bašćanskom predjelu Zarok, u blizini potoka Vela rika, usmrtio njen tadašnji ljubavni partner Alajdin Krasniqi. Policija je protiv njega odmah nakon zločina podnijela kaznenu prijavu, tereteći ga da je golim rukama ubio ženu, ugušivši je. No, konačna potvrda sumnji da je upravo Krasniqi čovjek koji je oduzeo život Slavici Dankić dogodila se tek 14 godina kasnije, kada je stigao krucijalni nalaz DNK vještačenja. Krunski dokaz, na koji se poziva tužiteljstvo, jest u tome da je u travnju prošle godine u Centru za kriminalistička vještačenja »Ivan Vučetić« u Zagrebu biološkim vještačenjem utvrđeno da je Gjyla Krasniqi majka osobe koja je ostavila trag na papirnatoj maramici pronađenoj u pretrazi apartmana kojeg je unajmio okrivljenik. A DNA profil tragova pronađenih na mjestu zločina pripada muškarcu čiji se profil podudara s onim nađenim u apartmanu u kojem je boravio Krasniqi.


Plediranje na sjednici optužnog vijeća da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakoniti, na tragu je prigovora na optužnicu u kojem se ukazuje kako se »sumnja da bi okrivljenik bio počinitelj kaznenog djela temelji na DNA analizi uzorka izvjesne Gjyle Krasniqi koja je, navodno, majka okrivljenika«.
 


Istraga je pokazala da Alajdin Krasniqi, na koga su pale teške sumnje za ubojstvo, još tri dana prije pronalaska tijela i dan nakon ubojstva, 17. travnja, pobjegao iz Hrvatske. Zapravo, dogodila se situacija da je tog jutra, nešto prije 8 sati, zatečen na graničnom prijelazu Kamensko. Na temelju vize veleposlanstva Republike Hrvatske u Pragu trebao je napustiti državu do 26. ožujka te godine, pa mu je tada Prekršajni sud u Sinju izrekao novčanu kaznu i protjeran je na godinu dana iz Hrvatske. No, u to vrijeme još se nije znalo da je počinitelj ubojstva, tijelo ubijene žene bit će pronađeno tek nekoliko dana kasnije.Tužiteljstvo u svojoj optužnici navodi nekoliko desetaka dokaza na kojima se temelji optužnica protiv Kosovara, koji nikada nije ispitan jer nikada poslije otkrivanja zločina nije bio dostupan hrvatskom pravosuđu i policiji.


 


Jedna je majka


– Nije razvidno temeljem čega se tvrdi da je navedena osoba majka Alajdina Krasniqija, pa da bi se tvrdilo da su biološki tragovi, kako su opisani u optužnici, njegovi. S druge strane, ako se radi o njegovoj majci, tada je uzorak izuzet protivno zakonu, jer se radi o privilegiranom svjedoku, odnosno osobi koja nije bila dužna davati uzorke u postupku protiv svog sina. Nije razvidno da bi se odrekla blagodati koja joj pripada po zakonu, pa bi u tom slučaju rezultat analize bio nezakonit i morao se izdvojiti iz spisa – navodi se u prigovoru na optužnicu koju potpisuje riječki odvjetnik Milenko Škrlec, Krasniqijev branitelj po službenoj dužnosti.


Optužnicu protiv Krasniqija, koji je u bijegu još od ubojstva te i dalje nedostupan hrvatskoj policiji i pravosuđu, riječko Županijsko državno odvjetništvo podignulo je sredinom listopada prošle godine, nakon zaokružene istrage. Alajdin Krasniqi je optužen da je Slavicu Dankić ubio na neutvrđenom mjestu na otoku Krku u noći od 15. na 16. travnja 2004. godine, stežući je rukama oko vrata. Njezino mrtvo tijelo pronađeno je četiri dana kasnije, 20. travnja, oko 16 sati, na predjelu Zarok u Baški. Nesretna žena nađena je mrtva pokraj svoje crvene »škode felicije«, đakovačke registracije, u šumskom predjelu, u blizini autokampa Zablaće. Osim očevida na mjestu zločina, obavljena je hitna obdukcija, a ona je pokazala da je njena smrt nasilna, da je uzrok ženine smrti gušenje uslijed stezanja vrata rukama. Utvrđeno je tada da je smrt žrtve nastupila četiri dana ranije. Odmah je pokrenuta potraga za ubojicom, no trag mu se u međuvremenu izgubio.


 


U istrazi je saslušano je niz svjedoka, među kojima i kolegica koja je sa žrtvom radila u tadašnjem hotelu Zvonimir u Baški. Prisjetila se da je još 2000. godine tijekom sezone došao gost koji se predstavio kao »Indrih«, pa se rodila ljubavna veza između njega i Slavice Dankić. Tri godine kasnije, u ljeto 2003. godine, njihova veza je postala ozbiljnija. Ali, uskoro je strast počela venuti, nastupili su problemi u njihovoj vezi. Bivša kolegica ubijene napomenula je da je Indrih putem telefona uznemiravao cijelu njenu obitelj, vrijeđao ih i prijetio im. Za Indriha je rekla da je jednom prilikom prisustvovala tome da je preko telefona pričao tečnim albanskim jezikom, što joj je bilo čudno, s obzirom da se predstavljao kao Čeh. Sjetila se da je posljednji put vidjela »Indriha« u hotelu za šankom tijekom prijepodneva na dan kada joj je Slavica rekla da ide s njime u Crikvenicu, a njoj poručila da je sačeka u hotelu dok se ne vrati. No, nije se vratila.