Lukava ekipa

Policajci s Medveščaka uhitili lažne kolege i bankare. Prijevarama i lažima četvero građana “olakšali” za 290 tisuća

Šarlota Brnčić

Ilustracija (ne prikazuje osobe ni lokaciju iz teksta) / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija (ne prikazuje osobe ni lokaciju iz teksta) / Foto Sergej Drechsler

Žrtvama pokazivali i značku nalik na policijsku kako bi ih obmanuli.Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjakom i 34-godišnjakom zbog sumnje da su zajedno počinili četiri prijevare od kojih je jedna ostala u pokušaju te razbojničku krađu.


Sumnja se da su 1. ožujka, oko 12.30 sati, zajedno s još jednom za sada nepoznatom ženskom osobom pribavili broj telefona oštećene, da bi potom žena nazvala oštećenu i lažno joj predočila da zove iz policije. Nakon što je oštećenu dovela u zabludu da kod kuće ima krivotvoreni novac, isto je oštećenoj telefonom lažno potvrdio i za sada nepoznati muškarac koji se lažno predstavio kao policijski službenik upućujući ju da podigne sve novce sa svog bankovnog računa i preda ih policijskom službeniku koji će doći na njezinu adresu stanovanja.


Nekoliko trenutaka kasnije osumnjičeni 34-godišnjak do stana oštećene u Ulici Eleonore Patačić u Zagrebu dovezao je osumnjičenog 59-godišnjaka, a kada mu je ona otvorila vrata lažno joj se predstavio kao policijski službenik pokazujući joj značku nalik na policijsku te ga je ona pustila u stan. Na njegovo traženje oštećena mu je predala svoj novac, no u namjeri da se s njim udalji zaustavili su ga policijski službenici s Medveščaka. Naime, pred stanom su ga uhitili i doveli u prostorije policije na kriminalističko istraživanje.
Kriminalističkim istraživanjem potvrđena je sumnja da su osumnjičeni 59-godišnjak i 34-godišnjak između 28. siječnja i 2. veljače, s istim ciljem kao u prethodnom slučaju, zajedno s jednom zasad nepoznatom ženom, a u jednom slučaju i s trećim zasad nepoznatim muškarcem, u dva navrata telefonom kontaktirali oštećene građane, muškarca i ženu starije životne dobi. I tom prilikom zasad nepoznata žena oštećenima se lažno predstavila, ovaj put kao zaposlenica banke, te im lažno predočila da kod kuće drže krivotvoren novac.


U oba slučaja osumnjičeni muškarci zajedno su automobilom došli bi do kuća oštećenih na Medveščaku i Ravnicama, da bi zatim 59-godišnjak i ušao u njihove kuće te im se lažno predstavio kao policijski službenik. Nakon što su oštećeni povjerovali u njegovu priču predali su mu svoj novac da bi se odmah zatim osumnjičeni zajedno, automobilom, udaljili s mjesta događaja.


Također se sumnja da su se osumnjičeni muškarci 7. veljače u prijepodnevnim satima zajedno dovezli do kuće oštećene, a potom je osumnjičeni 59-godišnjak ušao u njenu kuću na području Dubrave. Naime, prema prethodnom telefonskom dogovoru tijekom kojeg joj se 34-godišnjak lažno predstavio kao zaposlenik banke i rekao joj da je njen novac krivotvoren oštećena ga je pustila u kuću. Potom je, sumnja se, osumnjičeni sa stola uzeo kovertu s novcem koji je oštećena pripremila radi navodne provjere, a u namjeri da se udalji oštećena ga je pokušala zaustaviti, no osumnjičeni ju je odgurnuo i pobjegao na ulicu gdje ga je u automobilu čekao 59-godišnjak te su se zajedno odvezli s mjesta događaja.


Još su jednom prilikom, 23. veljače, oko 13.30 sati, zajedno s još jednom zasad nepoznatom ženskom osobom pokušali prevariti građanina iz Dubrave. I tada su oštećenog kontaktirali telefonom te mu se nepoznata ženska osoba predstavila kao zaposlenica banke. Nakon što su na isti način došli do stana oštećenog, on je ipak posumnjao u istinitost predočenog te je osumnjičenom 59-godišnjaku iako ga je već bio pripremio odbio predati novac te se on udaljio ništa ne otuđivši.


Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 290.000 kuna.


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su predane pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.