Odgovornost i obaveza

Pazite na svoje pse: U Istri u jednom danu dva teža incidenta, u Splitu optužni prijedlog zbog napada psa

Šarlota Brnčić

Ilustracija, fotografija ne prikazuje konkretan događaj / Foto: pixabay

Ilustracija, fotografija ne prikazuje konkretan događaj / Foto: pixabay

Policija upozorava građane da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzoromPulska policija jučer je oko 13.50 sati na Puljskoj cesti u Puli prekršajno sankcionirala 51-godišnjeg muškarca zbog držanja psa bez nadzora.


Naime, 51-godišnjak je držao psa mješanca bez nadzora, a koji je u dvorištu ugrizao za nogu 49-godišnjeg djelatnika pošte. Muškarac je lakše ozlijeđen, a policija je zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, vlasniku psa izdala prekršajni nalog.


Također, jučer oko 17 sati u Čepljanima na području Umaga, argentinska doga koju je 29-godišnjak držao bez nadzora istrčala je iz dvorišta kuće te ugrizla američkog staforda u vlasništvu 50-godišnjaka, a potom psa mješanca u vlasništvu 54-godišnjaka. Vlasniku argentinske doge izdan je prekršajni nalog, a policija je o događaju obavijestila nadležnu veterinarsku inspekciju.


Optužni prijedlog zbog smrti psa

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjakinjom koja je šetajući svoga psa skrivila smrt drugog psa.
Naime, 37-godišnjakinju se sumnjiči da je 26. listopada u Splitu bez nadzora šetala svog psa pri čemu je njezin pas napao i usmrtio drugog psa.
Zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira protiv 37-godišnjakinje podnesen je optužni prijedlog nadležnom općinskom prekršajnom sudu, a o cijelom događaju biti će izvješćena veterinarska inspekcija.
Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, policija upozorava građane da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom. Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje.
Dakle, potrebno je da vlasnici pasa zbog ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, prilikom šetnje koriste povodac za životinje i brnjicu ukoliko se radi o opasnim psima.