PRESJEKLI DOVOD ZRAKA ZA RESPIRATORE

Evo tko su pljačkaši riječkog KBC-a. Mjesec dana pritvora za Sultana Nezirija i Serđana Hasanija: “Ne mogu vjerovati, ubit ću se”

Šarlota Brnčić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Sumnjiče se da su škarama za rezanje isjekli plastičnu izolaciju, a zatim presjekli više električnih vodova koji opskrbljuju električnom energijom instalacije KBC-a Rijeka i Covid-19 odjela sa kompresorom zraka za respiratore. To su učinili olako držeći da time neće ugroziti život i zdravlje 20 pacijenataRIJEKA – Sultan Neziri, zvani Sule, 34-godišnjak iz Rijeke i Serđan Hasani, zvani Đani, 29-godišnji državljanin Kosova s prebivalištem na Meji, osumnjičeni za krađu kabela u riječkom KBC-u i dovođenje u opasnost života ili imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom poslijepodne su dovedeni u istražni centar riječkog Županijskog suda.Općinsko državno odvjetništvo u kojem su prethodno ispitani podnijelo je prijedlog da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a što je dežurni sudac istrage prihvatio i odredio im jednomjesečni istražni zatvor.


U prilog takvoj odluci išla je između ostalog činjenica da su kazneno djelo počinili u bolnici u jeku pandemije, kao i činjenica da su protiv Nezirija u tijeku kazneni postupci zbog kaznenih djela iz domene zlouporaba droga, a protiv Hasanija kazneni postupak zbog razbojničke krađe.


Sumnjiče se da su se jučer između 2 i 3 sata u noći dovezli Fiat Puntom, riječke registracije, u krug KBC-a Rijeka. Došli su do neposredne blizine zgrade odjela neurokirurgije, izašli iz automobila, i krenuli do pročelja zgrade gdje se nalaze iskopani kanali u kojima su višestruki električni vodovi od kojih neki zaštićeni crvenom plastičnom ovojnicom.
Nadalje, da su škarama za rezanje isjekli plastičnu izolaciju, a zatim presjekli više električnih vodova koji opskrbljuju električnom energijom instalacije KBC-a Rijeka i Covid-19 odjel sa kompresorom zraka za respiratore.


Sumnjiče se da su to učinili olako držeći da time neće ugroziti život i zdravlje 20 pacijenata koji su u tom trenutku bili spojeni na respiratore, a štetne posljedice su izbjegnute zahvaljujući brzom osposobljavanju kompresora za zrak.


Sa ukradenim električnim kabelima udaljili su se automobilom iz kruga bolnice, a krađom su riječki KBC oštetili za novčanu protuvrijednost od oko 10 tisuća kuna.


Kako neslužbeno saznajemo, osumnjičenici su na održanom sudskom ročištu izrazili svoje žaljenje zbog kaznenog djela za koje se terete. Dok su iščekivali odluku o istražnom zatvoru, Neziri se u jednom trenutku digao i stao šutke pred zid. Ostao je tako stajati kao “u kutu” par minuta.


Hasani je odluku o odlasku u zatvor teško primio i na hodniku govorio: “Ne mogu vjerovati. Ubit ću se.”


Također je u nekoliko navrata govorio da ga nije trebao slušati, vjerojatno pritom misleći na svog partnera u zločinu.


Kao što smo prethodno izvjestili, pravovremenom dojavom i brzom intervencijom pripadnika Interventne jedinice policije Rijeka počinitelji su ubrzo nakon dojave bili pronađeni i uhićeni.