Istra na meti istražitelja

Osumnjičenici iz akcije “Dorina” u Rijeci: ‘Postojala je šala da u Vodnjanu čak imaju sektor za legalizaciju bespravnih kuća’

Edi Prodan

Srecko Niketic/PIXSELL

Srecko Niketic/PIXSELL

Pojava je posebno bila raširena na području Peroja gdje je po raznim »formulama« legalizirano niz objekataPrivođenjem većine od dvadesetak osumnjičenih na ispitivanje u riječki USKOK, okončana je prva faza akcije »Dorina« koju su USKOK i PNUSKOK te kriminalistički timovi PU Istarske jučer ujutro pokrenuli na nekoliko istarskih lokaliteta, najviše u Vodnjanu zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela.


Djela za koja se terete počinjena su u proteklom desetljeću, dok je kvalifikacija zbog koje je pokrenuta akcija označena kao »zloporaba službenog položaja i ovlasti i poticanje na zloporabu službenog položaja.« Nakon obavljenih istražnih radnji, osumnjičenici su napustili riječki USKOK, dok će se nastavak akcije odvijati uhodanom zakonodavnom praksom.


Kako se saznaje, po prilici trećina osumnjičenika su državljani Slovenije.
Priopćenje o akciji izdali su USKOK i PU Istarska.


– Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PU istarskom. Navedene radnje se provode na području Istarske županije i odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. U ovom trenutku može se potvrditi da se, među ostalim, postupa i prema dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela u svojstvu službenika u gradu Vodnjanu. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, objavio je USKOK.


Složena istraga


– Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave istarske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti. Trenutno se pod nadzorom policije nalazi više osoba te su u tijeku pretrage poslovnih i privatnih prostora. U ovom složenom kriminalističkom istraživanja sudjeluje više od 60 policijskih službenika te se provode pretrage na više lokaciji, istaknula je policija.


Pojednostavljeno rečeno, u ovom je slučaju riječ o »omiljenoj« disciplini pogodovanja u području prostornog planiranja koja je posebno raširena na jadranskom području. Atraktivnost, kao i gospodarska iskoristivost prostora, mamac su za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko područje, kao i za dogovorenu bespravnu gradnju koja se kasnije, dakako za određenu financijsku protuuslugu, legalizira.


U Istri je pojava raširenija na prostoru između Pule i Rovinja, na obalnom području koje je desetljećima bilo zaštićeno od gradnje zbog vojnih razloga. Kako se vidi i prema listi osumnjičenika, »Vodnjanska rivijera« je u tome posebno bila isticana, pa tako i u mnogim medijskim napisima, a sama akcija dobila je kodni naziv »Dorina« možda i zbog Dore Komparić, bivše voditeljice Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana koja je bila među prvoprivedenima.


Osim nje, odvjetnički su potvrđena privođenja njezinih kolega – Damira Janka, bivšeg pročelnika Odjela za prostorno uređenje Grada Vodnjana, Mladena Kancelara, bivšeg voditelja Ureda državne uprave Istarske županije, ali i nekolicine privrednika iz »realnog sektora« – arhitekta Dragana Štokovca, građevinara Rade Bunčića te geodeta Krešimira Stojkovskog koji je i suvlasnik tvrtke Hoteli Njivice na Krku.


Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak


Razne formule


Iako je silno raširena pojava prenamjene poljoprivrednog u građevinsko zemljište, kao i bespravna izgradnja na područjima koja nisu bila predviđena za takvu namjenu, godinama bila isticana putem brojnih medijskih napisa, konkretne akcije kojima bi se sankcioniralo takve radnje nisu se pokretale.


Posebno je u svemu prednjačio Odjel za prostorno planiranje Grada Vodnjana koji je, kako se u gorkim šalama znalo isticati, imao poseban sektor za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Dakako, legalizacija dijela tih objekata bila je važeća i učinjena prema poznatim pozitivnim propisima, no ne i objekata koji nisu zabilježeni na ortofoto snimkama 2011. godine.


Foto Mateo Levak


Legalizacija se naime nije mogla provesti nad objektima izgrađenim nakon tih snimki. Kako se čini – osim ako se nije radilo o objektima izgrađenim na području Općine Vodnjan. Konkretno, pojava je posebno bila raširena na području Peroja gdje je po raznim »formulama« legalizirano niz objekata u što su bili uključeni istaknuti službenici Općine Vodnjan.


Istraga USKOK-a treba utvrditi modalitet po kojem se omogućavalo bespravnu gradnju na državnoj zemlji koju ne samo da se nije zaustavljalo, nego ju se kasnije – nezakonito legaliziralo. Posao je očigledno funkcionirao po čvrsto formiranoj županijsko-općinskoj osovini na koju su se vezivali i pojedini profesionalci iz građevinske struke. Istraga USKOK-a mora utvrditi ima li u svemu kriminalnih elemenata, novčanih transakcija i svega onog što je uobičajeno u radnjama što se kreću na rubu legalnog, ili s one strane zakona, kako bi se nakon toga pokrenulo predviđenu zakonodavnu proceduru.


Akcija je izazvala i niz političkih reakcija, a vrlo je moguće da će se aktivnosti USKOK-a po sličnoj tematici nastaviti i na nekim drugim istarskim lokacijama.