Teške makinacije

Organizirao lažno potpisivanje ugovora te stranog vlasnika doveo u zabludu o istinitom poslovnom događaju

Šarlota Brnčić

Ilustracija

Ilustracija

Sumnjiči ga se za prijevaru u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i pranje novca.Djelatnici Službe kriminalističke policije PU koprivničko križevačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 43-godišnjakom, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela prijevara u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i pranje novca.


Sumnja se da je osumnjičeni u svojstvu direktora trgovačkog društva s području Koprivničko-križevačke županije 2019. godine s ciljem stjecanja znatne protupravne imovinske koristi za to trgovačko društvo doveo u zabludu stranog državljanina – vlasnika drugog trgovačko društva u inozemstvu, a ujedno i suvlasnika trgovačkog društva s područja Koprivničko-križevačke županije na način da je organizirao lažno potpisivanje ugovora te stranog vlasnika doveo u zabludu o istinitom poslovnom događaju kojim je njihovo zajedničko trgovačko društvo ugovorilo posao u vrijednosti od 117.000.000,00 eura.


Nadalje, sumnja se da je osumnjičeni suvlasnika zajedničkog trgovačkog društva na temelju lažnog zahtjeva za dodjelu sredstava fonda doveo u zabludu vezano za sufinanciranje ugovorenog posla sredstvima iz europskih fondova te je suvlasnik sa svog trgovačkog društva doznačio na račun njihovog zajedničkog trgovačkog društva novčani iznos od 4.300.000,00 eura, čime je oštećeno njegovo trgovačko društvo u inozemstvu.
Također, sumnja se da je osumnjičeni 2020. godine uplaćeni novčani iznos, znajući da se radi o imovini stečenoj kaznenim djelom te u cilju prikrivanja, novac dalje prebacio na račun svog drugog trgovačkog društva u inozemstvu, a sve u namjeri da novčanu transakciju, prijevarom u gospodarskom poslovanju protupravno stečenog novca, neistinito prikaže osnovanom.


Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela prijevara u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i pranje novca protiv osumnjičenika je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.