Računalna prijevara

Ne sumnjajući u namjere kupca, oštećena osoba zbog samo jednog klika ostala bez novca

Šarlota Brnčić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Osumnjičeni 19-godišnji državljanin Rumunjske trenutno je nedostupan te se za njim intenzivno tragaPolicijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 19-državljaninom Rumunjske zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela “Računalna prijevara” i “Pranje novca” u pokušaju.


Sumnja se da je 23. rujna, s još jednom zasad nepoznatom osobom, putem društvene mreže stupio u kontakt s oštećenom 40-godišnjakinjom koja je prethodno na internet oglasniku oglasila prodaju dječje obuće za određeni novčani iznos.


Nakon što joj se osumnjičeni javio i rekao da želi kupiti objavljeni artikl, naveo je da je obuću potrebno poslati u Istru i to preko točno određene dostavne kuće.
Nedugo potom obavijestio je oštećenu kako je traženi novčani iznos uplatio te joj poslao poveznicu za koju joj je rekao da mora putem te poveznice potvrditi dostavu i da će joj tada novac biti uplaćen i vidljiv na računu.


Ne sumnjajući u namjere osumnjičenoga, 40-godišnjakinja je kliknula na dostavljenu poveznicu. Nakon klika na poveznicu otvorena je internet stranica na kojoj je zatraženo da upiše broj svoje kartice te dodatne podatke.


Smatrajući da su navedeni podaci zaista potrebni kako bi joj se novac uplatio, oštećena je upisala tražene podatke. Nakon proteka par minuta je, putem aplikacije, išla provjeriti jesu li joj na račun uplaćeni novci za prodaju dječje obuće, međutim, utvrdila je kako joj s računa nedostaje 30.000 kuna.


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici podnijet će posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu dok je osumnjičeni 19-godišnji državljanin Rumunjske trenutno nedostupan te se za njim intenzivno traga.