Incident na Braču

Na slobodu puštena oba napadača na Srbe u Supetru

Hina

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej DrechslerSUPETAR Na slobodu su puštena oba uhićena napadača na Srbe koji u Supetru na Braču rade kao sezonci. Uz njih pretukli su i hrabrog supetarskog vatrogasca koji je stao u obranu napadnutih.


Zbog kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda 26-godišnjem vatrogascu u Supetru na Braču, 22-godišnjem mladiću koji je sudjelovao u napadu na sezonske radnike izrečena je mjera opreza prema kojoj se vatrogascu ne smije približavati na 150 metara ni kontaktirati s njim, doznaje se u državnom odvjetništvu.


S obzirom da 22- godišnjak do sada nije bio kažnjavan niti se vodi u krim evidenciji za njega nije zatražen zatvor već mu je određena mjera opreza. U vrijeme napada je bio pod utjecajem alkohola jer mu je izmjereno 1,2 promila, na ispitivanju nije negirao napad samo je rekao da se ničega ne sjeća.
Osim tog 22- godišnjaka policija je uhitila i 19-godišnjaka koji je nakon ispitivanja u policijskoj postaji pušten uz prekršajnu prijavu zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru i Zakona o suzbijanju diskriminacije.


Incident u nedjelju popodne


Incident se zbio u nedjelju popodne nakon nogometnog turnira Torcida kup u Supetru na Braču kada je nekoliko osoba napalo sezonce, trojicu mladića iz Slavonije i djevojku iz Varaždina koje je od razularene mase štitio vatrogasac (26) zadobivši u tom metežu višestruku frakturu nosne kosti te je hospitaliziran u splitskoj bolnici. Povod za napad je bila nacionalna netrpeljivost jer je netko iz skupine napadača tražio “gdje su Srbi?”.


Incident su osudili brački vatrogasci, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, ali i stranka Pametno koja drži kako odgovornost za takve izgrede snose svi oni koji u političkom i javnom životu otvoreno zagovaraju netoleranciju i neprihvaćanje drugih i drugačijih.


“Time šire plasman mržnje i snose odgovornost za taj nemili događaj. Dok institucije države toleriraju neprovođenje zakona dotle svatko misli da za takve stvari može proći nekažnjeno. Svako nasilje i pozivanje na mržnju treba kazniti”, poručili su iz stranke Pametno.


Policija je rekla da oni u vezi sa tim incidentom na Braču i dalje sve kriminalistički istražuju kako bi došli do ostatka mladića koji su bili u grupi koja je napala sezonce među kojima su bila dva mladića srpske nacionalnosti.


Napadnuti sezonci


Kako javlja Dalmatinski portal, napadnuti su sezonci. Napadnuta su trojica radnika iz Slavonije, djevojka iz Varaždina i Bračanin. Jednom mladiću je ozlijeđen nos.


“Vraćali smo se kućama nakon posla, prošli smo kraj prostorija Torcide Brač. Vjerojatno su čuli ova dva momka, oni su Srbi iz Vukovara. Njih 15-20 zatrčalo se prema nama. Vikali su: ‘Di je Srbin?’ Napali su ih i bacili na pod, počeli su ih cipelariti.


Djevojka je legla na svog prijatelja, nastavili su tući i njega i nju. Ja sam stajao sa strane. Pitao sam: ‘Je li ovo potrebno?’ Dobio sam udarac šakom u nos. Da nije naletio taksist, ubilo bi nas. Počeo je trubiti, a oni su se razbježali”, ispričao je za Dalmatinski portal mladić koji je i sam bio žrtva napada.


Pretukli hrabrog vatrogasca


Pretučen je i supetarski vatrogasac koji je želio pomoći napadnutima. O svemu su se priopćenjem obratili supetarski vatrogasci.


“Mi, vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar najoštrije osuđujemo fizički napad na našeg člana Tomu Domančića koji se u Supetru dogodio u nedjelju ujutro nakon nogometnog turnira Torcida kup.


Poštujući vatrogasna, kršćanska i ljudska načela humanosti, zaštite i pomoći slabijima Tomo se suprotstavio grupi od petnaestak momaka koji su napali, bacili na pod i počeli cipelariti trojicu sezonaca iz Slavonije i djevojku Varaždina i na koncu završio u splitskom KBC-u s višestrukom frakturom nosne kosti”, poručili su između ostalog iz DVD-a Supetar.


Gradonačelnica ukinula financiranje Torcida Kupa


Gradonačelnica Supetra Ivana Marković oglasila se nakon napada na sezonce u tom gradu. Žestoko je osudila napad i objavila kako će ukinuti financiranje Torcida kupa te zabraniti njegovo održavanje na gradskim terenima.


 – U ime Grada Supetra i u svoje osobno ime oštro osuđujem napad koji se dogodio u našem gradu gdje su stradala četiri mladića i jedna djevojka, od kojih je i jedan naš Supetranin. Svaki čin nasilja, ikada, igdje i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv, a pogotovo da se ovako nešto desi jer netko pripada drugoj nacionalnosti ili priča nekim drugim jezikom, poručila je gradonačelnica.


Dodala je da je Grad Supetar oduvijek bio i bit će tolerantan i otvoren grad za sve koji ovdje žele doći, raditi i živjeti.


– Ono što me tješi je da nitko od napadača nije bio iz Supetra. Ipak, ostaje gorak trag jer se ovaj napad desio u našem gradu. Također, kako su napadači bili sudionici ili posjetitelji Torcida kupa (iako se napad nije se desio za vrijeme turnira) odlučila sam povući odluku o donaciji ovom događaju jer Grad Supetar ne može poticati sportska događanja čiji sudionici ili posjetitelji iskazuju mržnju. Našem Supetraninu i svima ostalima koji su pogođeni ovim napadom želim što brzi oporavak, a apeliram na institucije da najstrože kazne počinitelje bez imalo milosti, poručila je.