KORONA PREKRŠAJ

Na graničnom prijelazu Rupa ljudi padaju s lažnim PCR testovima: Izdani su istog dana i na istom mjestu

Šarlota Brnčić

Foto Pixsell

Foto PixsellNa graničnom prijelazu Rupa prilikom kontrole putnika i vozila na ulasku u Republiku Hrvatsku u dva slučaja zatečene su četiri osobe s krivotvorenim PCR testovima.


U prvom slučaju su u automobilu kontrolirani 25-godišnji vozač, državljanin Bosne i Hercegovine i 23-godišnja državljanka Slovenije, putnica u vozilu. U drugom slučaju su u automobilu bile 40-godišnja hrvatska državljanka i 28-godišnja državljanka Češke.


Svi su radi ulaska u Republiku Hrvatsku graničnoj policiji predočili negativne PCR testove, izdane istog dana. Zbog sumnje u vjerodostojnost predočenih PCR testova, policija je provela potrebne provjere kojima je utvrđeno da nitko od njih nije pristupio testiranju u ustanovi navedenoj na njima niti ih je ta ustanova izdala te su im testovi oduzeti.
Po završetku kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u krivotvorenje isprave policijski službenici nadležne Policijske postaje Opatija će protiv svih četvero podnijeti kaznene prijave.


Osim toga, tijekom ovog tjedna na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak te u jednom slučaju na graničnom prijelazu Brod na Kupi, policija je na izlasku iz zemlje u deset slučajeva zatekla ukupno 14 osoba. Riječ je o državljanima Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Ukrajine, Srbije i Pakistana.


Većina od njih je zatečena na graničnim prijelazima unatoč važećoj mjeri samoizolacije, a za četvero je utvrđeno da su pri ulasku neistinito naveli da su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku.
Sukladno odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti svima su zbog počinjenog prekršaja izdani prekršajni nalozi.