Akcija kod Vele Sike

BORBA S BUROM Loparski vatrogasci spasili 38 turista s nasukanog broda

Lucian Borić

Foto DVD LOPAR

Foto DVD LOPAR

Na ovoj cjelodnevnoj intervenciji sudjelovalo je deset vatrogasaca s jednim vatrogasnim plovilom te četiri vatrogasna vozila u pripremi u luci. Spašeno je 38 putnika i turistički brod koji je otegljen s hridi 


 


LOPAR – Nakon što se u ponedjeljak na hridi sjevernog dijela Lopara nasukao brod s belgijskim i američkim turistima, vatrogasci iz DVD-a Lopar i remorker »Sveti Vid« iz Rijeke uspješno su okončali nesvakidašnju akciju spašavanja. Zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Lopar Stanislav Franelić, koji je s kopna koordinirao akcijom spašavanja, izjavio je da su odmah po dojavi o nasukanom brodu s 38 putnika kod Vele Sike u Loparu, koja je stigla iz Lučke kapetanije Rijeka – ispostave na Rabu oko 9.30 sati, zapovjednik vatrogasne brodice Joško Matahlija i još trojica vatrogasaca isplovili prema unesrećenim putnicima kako bi ih se što prije evakuiralo.


Foto DVD Lopar


Nepovoljni uvjeti
Dvojica vatrogasaca koja su se iskrcala na nasukani brod i pripremala putnike za transport trebala su, između ostalog, i smiriti putnike. Preostala dvojica vatrogasaca su vatrogasnim plovilom evakuirali putnike, a moglo se prevesti samo 6-7 putnika odjednom. Unesrećeni putnici uspješno su spašeni te su nakon toga bili prebačeni u trajektnu luku Lopar gdje ih je čekalo vatrogasno vozilo, a potom ih se u grupama prebacivalo u vatrogasni dom gdje im je pripremljena okrjepa.


Foto DVD Lopar


Franelić nam je otkrio da se oko 12 sati digla bura, kao i vodena magla, a zapovjednik brodice Joško Matahlija, zbog još otežanijeg pristupa nasukanom brodu – zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta odnosno velikih valova i morske prašine se u nekoliko situacija nasukani brod nije niti vidio – odlučio je napraviti nužnu pauzu od 15 do 20 minuta prije evakuacije još preostalih 13 putnika. Do otprilike 13 sati svi su putnici bili uspješno spašeni, a oko 14 sati je stigao autobus kojim su unesrećeni putnici prevezeni do grada Raba i smješteni u jedan od hotela. Nakon dojave s broda da je potrebna evakuacija preostalih triju članova posade jer se brod, uslijed povlačenja mora odnosno oseke, dodatno nagnuo na desni bok te je prijetio prodor mora, na brod je bila upućena i dežurna grupa vatrogasaca s dvije vatrogasne pumpe za ispumpavanje vode, u slučaju da dođe do većeg prodora mora. Do toga u konačnici srećom nije došlo.


Foto DVD Lopar


Akcija tegljenja


Vatrogasni zapovjednik Franelić je posebnu zahvalu uputio remorkeru »Sveti Vid« koji je oko 17 sati došao na mjesto nesreće s roniocem iz Rijeke jer vatrogasci, izuzev svojega, nisu imali više niti jedno plovilo na raspolaganju. Po dolasku remorkera, ronioc je ubrzo izvidio trup broda te je po njegovom izranjanju posada remorkera krenula s akcijom izvlačenja i tegljenja turističkog broda do luke Lopar.


Foto DVD Lopar


Na ovoj cjelodnevnoj intervenciji sudjelovalo je deset vatrogasaca s jednim vatrogasnim plovilom te četiri vatrogasna vozila koja su bila u pripremi u trajektnoj luci. Spašeno je 38 putnika i turistički brod koji je otegljen s hridi. Jedan je vatrogasac u akciji ozlijeđen, no naknadno je, srećom, utvrđeno da se radi tek o lakšoj tjelesnoj ozljedi. Posebna zahvalu Franelić je uputio bistrou Navigator te pekarnici Lopar koji su opskrbili hranom gladne vatrogasce u ovoj junačkoj intervenciji, kao i Gradskom društvu Crvenog križa Rab na odazivu.


Foto DVD Lopar