Obratili joj se putem WhatsAppa

Ličanka žrtva prevare: Uplatila nekoliko tiusća eura za troškove nepostojećeg nasljedstva u Francuskoj

Marin Smolčić

WhatsApp / Reuters

WhatsApp / Reuters

Prevarena žena je komunikaciju putem mobilne aplikacije WhatsApp s nepoznatom osobom održavala od prosinca 2018. godine, da bi 24. rujna 2020. na više bankovnih računa, u svrhu navodnih troškova postupka nasljeđivanja, uplatila nekoliko tisuća euraPrema informacijama prispjelim iz Policijske uprave ličko-semnjske Policijska postaja Otočac zaprimila je prijavu 65-godišnje žene koja je prevarena za svotu od više tisuća eura. Ona je nepoznatoj osobi uplatila novac za troškove nepostojećeg nasljedstva u Francuskoj, izvijestila je danas PU ličko-senjska.


Prevarena žena je komunikaciju putem mobilne aplikacije WhatsApp s nepoznatom osobom održavala povremeni kontakt još od prosinca 2018. godine, da bi jučer na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura u svrhu navodnih troškova postupka nasljeđivanja. Tako je ostala bez ušteđevine i bez nasljedstva koje očito nikada nije niti postojalo.


Policija je još ranije u nekoliko navrata upozorila građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije.

– Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, takav događaj prijavite policiji na broj 192, ističu u policiji.


Ovaj sve je češći način izvršenja kaznenih djela svakome treba odmah postati sumnjiv, osobito ako im se obećaje brza zarada i to bez posla. Sumnjivi trebaju biti i zahtjevi za malim donacijama i pomoći te zahtjevi da im se daju preslike ili fotografije osobnih iskaznica, bankovnih kartica i drugi osobni podaci.