Podignuta optužnica

Lažiranom dokumentacijom 71-godišnjak zatražio status branitelja

Šarlota Brnčić

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / Reuters

Uz zahtjeve, a u svrhu dokaza sudjelovanja u Domovinskom ratu i obrani Republike Hrvatske, priložio je raznu dokumentaciju znajući da su u njoj navedeni neistiniti podaciŠibensko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 71-godišnjaka zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave, a u pitanju je lažirana dokumentacija kojom je htio doći do statusa branitelja.


Optužnicom ga se tereti da je 10. i 11. lipnja 2019., u Vodicama i Zagrebu, nadležnom ministarstvu uputio poštom zahtjeve za priznanje statusa branitelja iz Domovinskog rata i ostvarivanja prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za sebe i za svoju suprugu. Uz zahtjeve, a u svrhu dokaza sudjelovanja u Domovinskom ratu i obrani Republike Hrvatske, priložio je raznu dokumentaciju znajući da su u njoj navedeni neistiniti podaci.


Tereti ga se da je priložio dokumentaciju koju nisu izdala tijela koja su u njima naznačena kao izdatnici, te da ju nisu potpisale i ovjerile osobe i ustanove naznačene kao potpisnici. To je otkriveno obradom tih zahtjeva i provjerama vjerodostojnosti dokumentacije u nadležnom ministarstvu.