FALSIFIKATORI

Krivotvorenje testova sve masovnije: Umjesto da se liječe od koronavirusa pobjegli iz Općine Sibinj i pokušali prijeći granicu

Šarlota Brnčić

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO SERGEJ DRECHSLERZabilježeni su novi slučajevi pokušaja ulaska u Hrvatsku sa krivotvorenim testovima za COVID-19, ali i niz kršenja mjera.


Na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, obavljanjem granične kontrole nad dvojicom 38-godišnjih državljana Bosne i Hercegovine, policijski službenici su posumnjali da su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku predočili krivotvorene nalaze PCR testa na COVID-19.


Daljnjim provjerama, potvrdili su sumnju da su testovi krivotvoreni, te podnose kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela »Krivotvorenje isprave«.
Iz PU brodsko-posavske je također priopćeno kako su djelatnici Policijske postaje Slavonski Brod dovršili krim istraživanje nad dvije osobe zbog sumnje u širenje i prenošenje zarazne bolesti.
Naime, sumnja se da je 56-godišnjakinja s područja općine Sibinj, napustila adresu svog boravka, iako joj je epidemiolog odredio mjeru liječenja u kući iz razloga što je bila pozitivna na virus COVID-19.
Prilikom kontrole prometa na cestama zatekli su 64-godišnjaka, koji je također kršio mjeru obveznog liječenja u kući jer je bio pozitivan na koronavirus.


Odgovarajuće kaznene prijave biti će podnesene nadležnom državnom odvjetništvu.


Iz PU bjelovarsko-bilogorske navedeno je kako je jučer prijepodne na prijavnicu Općinskog suda u Bjelovaru, Stalna služba u Daruvaru, došao 49-godišnjak iako mu je izrečena epidemiološka mjera samoizolacije u trajanju od 31. prosinca 2020. godine do 09. siječnja 2021. godine. Njemu je izdan prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema kojem mu je predviđena novčana kazna od 8 do 15 tisuća kuna.


Sisačko-moslavačka policijska uprava izvijestila je kako je jučer, u poslijepodnevnim satima, 60-godišnjak napustio mjesto prebivališta i pristupio u prostoriju ljekarne u Hrvatskoj Kostajnici iako mu je određena mjera samoizolacije. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema kojemu je predviđena novčana kazna u iznosu od osam do 15 tisuća kuna, izdan mu je prekršajni nalog.