Slučaj osobe pronađene na otoku Krku

Kriminalist Cvrtila o ženi koja se ne sjeća svog identiteta: ‘EU nema centralnu bazu otisaka, ovo bi moglo potrajati’; Ribar: Njen naglasak mogao bi biti škotski

P. N.

Vlatko Cvrtila / NL arhiva

Vlatko Cvrtila / NL arhiva

'Kako ovo sve traje već nekoliko dana, očito nije pronađen podudarni otisak u bazi hrvatske policije. Sada je na policiji da uspostavi vezu s državama govornog područja jezika kojim žena govori...', rekao je Cvrtila 


Policija još uvijek utvrđuje okolnosti događaja na otoku Krku, kod plaže Rudine, gdje je pronađena unesrećena žena koja se ne sjeća svog identiteta.


Iz Policijske uprave navode da su pronađenu ženu evidentirali kao osobu trenutno neutvrđenog identiteta. Ono što se dosad zna jest da žena govori engleski, ne sjeća se svog identiteta i trenutno je u bolnici. Istraga o njezinom identitetu još uvijek je u tijeku.
Podsjetimo, policija je pronašla ruksak žene koja je spašena u nedjelju 12. rujna na Krku, između mjesta Čižići i Rudine, sa stjenovite obale gdje se nalazila cijelu noć, dehidrirana i malaksala.


 


Međutim, sadržaj ruksaka nije istražiteljima pružio željene informacije o njenom identitetu. Uz sprej za komarce i još neke sitnice koje bi svaki turist ponio sa sobom na izlet, u ruksaku je pronađen i novčanik, no bez dokumenata i bez novca. Riječ je o važnom detalju, jer je neobično da u novčaniku nije bilo ničega.


Policija zaprimila velik broj poziva


 


Iz PU primorsko-goranske su odmah rekli da su zaprimili veliki broj poziva, što iz Hrvatske, što iz inozemstva, o ženi koja je pronađena. Sada je na redu provjera svih informacija koje su dobili, a s obzirom na to da ih je puno, to će potrajati još neko vrijeme.


Kazali su ujedno da se njezin otisak prsta nije podudarao ni s jednim iz baze dostupne hrvatskoj policiji, javlja Index.


Foto MUP

Foto MUP


 Slučaj pronađene žene koja se ne sjeća svog identiteta kratko je komentirao kriminalist Željko Cvrtila za Index.


“Prva stvar, koja je i logična, a nameće se u ovoj situaciji, provjera je otiska prsta. Kako ovo sve traje već nekoliko dana, očito nije pronađen podudarni otisak u bazi hrvatske policije. Sada je na policiji da uspostavi vezu s državama govornog područja jezika kojim žena govori. Kako je to engleski, trebalo bi angažirati stručnjake da probaju suziti izbor tih zemalja, što znači pokušati vidjeti kojim specifičnim naglaskom govori”, kazao je pa dodao:


“Koliko ja znam, na razini Europske unije ne postoji centralna baza otisaka prstiju tako da bi ovo moglo potrajati još neko vrijeme. Prvo, dok se ne pronađe zemlja iz koje žena dolazi, dok policija ne uspostavi kontakt s policijom te države itd. Također, ovo traje već neko vrijeme jer u ovakvim slučajevima zaista ima dosta posla. Provjeravaju se okolnosti događaja, provjerava se je li amnezija odglumljena ili je stvarna, provjeravaju se obližnji hoteli, trgovine i slične stvari gdje bi se moglo nešto saznati. Je li bila bukirana u nekom hotelu, gdje je pronađena, u kakvom stanju itd”, kazao je Cvrtila za Index.


Spašavanje ozlijeđene žene na otoku Krku / Foto HGSS

Spašavanje ozlijeđene žene na otoku Krku / Foto HGSS


 


Ribar: Vidjeli smo je i dan ranije ali tada nije tražila pomoć


 


Ribar koji je prvi uočio ženu rekao je za Daily Mail da je tražila pomoć vičući na engleskom jeziku.


‘To je područje teško pristupačno, a mi smo bili na brodici pa smo pozvali spasilačku službu’, rekao je ribar.


On je ujedno rekao kako je njegova supruga pričala s pronađenom ženom te da bi po njegovu mišljenju njen naglasak mogao biti škotski.


Ribar je također rekao da ju je vidio na istom kamenitom području i noć ranije, ali tada nije tražila pomoć.


Pojasnio je da su tek sljedećeg dana zaključili da joj je potrebna pomoć te zvali spasilačku službu.