Ratni zločinci

Krajinski četnici u napadu na Pounje tukli, mučili, palili i likvidirali, dobili 95 godina zatvora

Hina

Kapetan Dragan snimljen s krajinskim četnicima tijekom operacije Žaoka / Foto Screenshot HRT

Kapetan Dragan snimljen s krajinskim četnicima tijekom operacije Žaoka / Foto Screenshot HRT

Sedmorica su osuđena za ratne zločine počinjene tijekom "operacije Žaoka".Zbog ratnog zločina, počinjenog u srpnju 1991. na području Zamlače i Struge Banske, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su u odsutnosti na ukupno 95 godina zatvora osuđena sedmorica pripadnika tzv. milicije Krajine.


Na jedinstvene kazne zatvora od 15 godina osuđeni su Predrag Orlović (57), Milan Begović (58), braća Predrag (56) i Nenad (52) Korizma i Pero Krnjeta (62), dok su Jan Janković (62) i Nedjeljko Pašić (60) osuđeni svaki na po 10 godina zatvora.


Pašić je istom presudom nepravomoćno oslobođen za ratni zločin nad zarobljenicima, a sutkinja Renata Pražetina Kaleb je svim optuženicima odredila istražni zatvor s obzirom da su nedostupni hrvatskom pravosuđu.
Sedmoricu je optužnica teretila da su u sklopu akcije Žaoka pucali i zapalili kuće civila koje su potom natjerali da šest sati hodaju ispred njih s uzdignutim rukama, koristeći ih kao živi štit u kretanju prema Strugi Banskoj.


Uz to, sedmorica je tukla zarobljene civile, a tijekom minobacačkog napada u sklopu akcije Žaoka poginulo je četiri civila, dok ih je više bilo teško ozlijeđeno.


Braću Korizma, Krnjetu, Begovića i Orlovića tužiteljstvo je teretilo i za ratni zločin nad trojicom ratnih zarobljenika koje su, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbe, tukli i mučili. Potom su ih natjerali da se skinu i trče preko livade, nakon čega su ih usmrtili.