Velika akcija Uskoka

Kako su poduzetnici i knjigovotkinja varali državu na PDV-u: U par godina zgrnuli su najmanje 52 milijuna kuna

Hina

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Uskok je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenikaUskok je protiv šestoro osoba, uhićenih u subotu zbog poreznih utaja na zagrebačkom i virovitičko-podravskom području pokrenuo istragu, tereteći ih da su se poreznim malverzacijama na štetu državnog proračuna okoristili za najmanje 52 milijuna kuna te da su prali novac kupovinom farme.


Šestoricu osumnjičenih i dvije tvrtke Uskok na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave tereti za utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji te pranja novca.


Istragom su obuhvaćeni 33-godišnji direktor okrivljene tvrtke koji je osnovao i drugu okrivljenu tvrtku te 55-godišnji muškarac koji je bio stvarni voditelj te tvrtke i vlasnik jednog OPG-a. Oni su prema sumnjama Uskoka u svoje udruženje uključili 57-godišnju vlasnicu knjigovodstvenog obrta.
Terete ih da su u poslovne knjige tvrtke za 2018., 2019. i 2020. godinu unosili nevjerodostojne i neistinite ulazne račune s iskazanim iznosima PDV-a, na temelju kojih su tom društvu neosnovano umanjili obvezu plaćanja PDV-a.


Uskok je utvrdio da je vlasnica knjigovodstvenog obrata samo za 2018. evidentirala neistinite ulazne račune OPG-a u vrijednosti od 145.344.377 kuna, od čega se 29.068.875 kuna odnosi na PDV, a koje OPG u stvarnosti uopće nije izdao. Na temelju toga su na strani okrivljene tvrtke neosnovano iskazali pravo na odbitak pretporeza od najmanje 29 milijuna kuna za 2018. godinu.


Kada je 2021. započeo porezni nadzor nad okrivljenom tvrtkom, prvo dvoje osumnjičenih su u svoju družinu uključili preostale osumnjičenike kako bi u postupku poreznog nadzora prikrili nezakonitosti, predočili lažnu dokumentaciju i lažno iskazali pravo na umanjenje porezne obveze, utvrdio je Uskok.


Pritom su izradili neistinitu knjigovodstvenu dokumentaciju s njima povezanim društvima kao tobožnjih dobavljača koju je vlasnica knjigovodstva u postupku poreznog nadzora predala nadležnim poreznim tijelima prikazavši pravo okrivljene tvrtke na umanjenje porezne obveze po osnovi PDV-a u 2018. godini za najmanje 29.068.875 kuna.


Uskok sumnja da su pripadnici udruženja umanjili obvezu plaćanja PDV-a za 2018., 2019. i 2020. godinu za najmanje 52.147.651 kuna na štetu Državnog proračuna.


Od tog iznosa direktor je podigao najmanje 34 milijuna kuna kojima je dalje raspolagao u svoju korist te u korist drugih okrivljenika.


Uskok također sumnja da su prva dvojica osumnjičenika novac stečen kriminalom ulagali u legalne poslove pa su u ime okrivljene tvrtke na ime pozajmica isplatili 8,7 milijuna kuna, u najvećem dijelu u korist druge tvrtke u kojoj su također bili odgovorne osobe, a u cilju kupnje farme.


Uskok je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika.


Ravnateljstvo policije je izvijestilo da je u pretragama poslovnih prostora i domova osumnjičenih pronađena veća količina novca te poslovna dokumentacija.