Više puta odgođeno

Kako mu uspijeva? Godinu dana od pravomoćne presude Horvatinčić još neće u zatvor, ali ni na liječenje u Njemačku

Vanja Vesić

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U zahtjevu je bilo navedeno da Horvatinčić mora ići na operaciju u inozemstvo jer se operativni zahvat ne može izvesti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobodeNi nakon godine dana od pravomoćne presude kojom je proglašen krivim za smrt talijanskog nautičkog para Salpietro Tomislav Horvatinčić neće u zatvor, a do daljnjeg ni na liječenje u Njemačku zbog čega mu je više puta odgođen početak služenja zatvorske kazne.


Naime, kako doznajemo od Horvatinčićeva odvjetnika Velimira Došena, operativni zahvat kojim je trebao biti podvrgnut njegov klijent odgođen je do daljnjeg zbog koronakrize s kojom se suočava i njemački zdravstveni sustav. Horvatinčić je i dalje u Hrvatskoj, a o novom terminu za operaciju dobit će obavijest 15. prosinca.


Odgoda početka služenja kazne zatvora od četiri godine i 10 mjeseci vrijedit će do kraja siječnja iduće godine, no izvjesno je da će se i ona produljiti s obzirom na to da se novi termin operativnog zahvata može očekivati uoči ili nakon završetka roka odgode.
Naravno, javnost je proteklih 12 mjeseci Horvatinčićeve odgode doživljavala kao njegovo namjerno izbjegavanje odlaska iza rešetaka iako je nesporno da je nekadašnji moćni poduzetnik danas teško bolestan. No, s druge strane tijekom proteklih mjeseci Horvatinčić je navukao bijes javnosti nakon što su ga novinari snimili u šetnjama, ali i na kavama po lokalnim birtijama odavajući dojam da njegovi zdravstveni problemi i nisu baš tako teški i ništa neobični za jednog 72-godišnjaka.


Zapravo, stekao se dojam da uspješno izigrava pravosuđe koje je, inače, tek iz trećeg pokušaja donijelo kakvu-takvu presudu za tragediju iz kolovoza 2011. godine kada je svojom jedrilicom u šibenskom akvatoriju presjekao brodicu Francesca i Marinelle Salpietro te usmrtio bračni par nautičara. Podsjećamo, zdravstveni problemi bili su razlog zašto je njegov odvjetnik u dva navrata tražio da mu se odgodi odlazak na izdržavanje kazne. Zahtjev za odgodu priložili su još krajem ožujka, potom i koncem rujna, a u obama navratima sudu su priložili i medicinsku dokumentaciju.


U zahtjevu je bilo navedeno da Horvatinčić mora ići na operaciju u inozemstvo jer se operativni zahvat ne može izvesti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode.


Njihov je zahtjev Županijski sud u Zagrebu usvojio nakon što je zatvorska bolnica obavijestila sutkinju izvršenja kazne da oni doista nemaju mogućnost obaviti složeniji operativni zahvat niti pružiti adekvatnu skrb nakon operacije. Sutkinja za izvršenje kazne zatvora zatražila je novo vještačenje kojim se trebalo utvrditi imaju li ostale hrvatske bolnice mogućnost da izvedu operaciju koju Horvatinčiću treba. Osim Horvatinčićevih kava i šetnji, javnost, a i dobar dio sudaca, zbunio je nedavni dopis ministra pravosuđa Ivana Malenice u kojem je suce zamolio da zbog aktualne koronakrize ne šalju osuđenike na odsluženje zatvorske kazne – ako baš ne moraju.


Iako je riječ o preporuci, a ne o odluci, sudovi su se našli u prilično neobičnoj situaciji odlučivanja o izbjegavanju izvršenja kazne. Upravo se tomu nadaju brojni osuđenici, poznati i oni manje poznati.