Tjelešce pod krevetom

Jezivo otkriće u obiteljskoj kući u zagorskom selu: Čedomorka možda prođe i – bez kazne

Vanja Vesić

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Rastrojena žena je optužena za tzv. »privilegirano ubojstvo« za što je predviđena kazna od šest mjeseci do šest godina, no sve će ovisiti o procjeni liječnika u kakvom je stanju svijesti bila u trenutku ubojstva.VARAŽDIN Nakon jezivog otkrića leša mrtvog novorođenčeta u obiteljskoj kući u zagorskom Dubravcu čija je 28-godišnja majka završila u bolnici pod sumnjom da ga je usmrtila nedugo nakon što ga je rodila u svom domu, još uvijek se službeno ne otkrivaju detalji ovog stravičnog i osjetljivog slučaja. DORH je objavio na svojim internet stranicama da je 28-godišnjakinja osumnjičena za usmrćenje djeteta pod jakim duševnim opterećenjem za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.


Riječ je o tzv. »priviligeranom ubojstvu« usljed narušenog psihičkog zdravlja koje se moglo manifestirati kod majke izvršiteljice krvavog čina netom nakon poroda djeteta. No, iako joj je Županijski sud u Varaždinu odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi mogla utjecati na svjedoke, o svjedocima, njezinoj obitelji i bliskim osobama s kojima je mogla komunicirati ne zna se ništa a šokirani mještani, zasad, šute.


Beba rođena živa 


Podsjećamo, mrtvo tijelo novorođenčeta pronađeno je u petak 22. veljače tijekom mučne policijske pretrage njezinog doma nakon što im je stigla dojava iz Opće bolnice Varaždin o primitku rastrojene pacijentice.
Prema pisanju lokalnih medija majka je završila u bolnici nakon što je dovezena s radnog mjesta. Na poslu joj je jako pozlilo pa je pregledom u bolnici utvrđeno da je riječ o rodilji. O rođenju djeteta nije se znalo ništa. S obzirom na zatečeno stanje rodilje i nepoznato stanje djeteta liječnici su odmah alarmirali policiju. Po nalogu Županijskog suda u Varaždinu i uz prisutnost varaždinskog Općinskog državnog odvjetnika pretražen je njezin dom u Dubravcu. Nažalost, najgore sumnje su se obistinile i u domu 28-godišnje žene pronađeno je njezino mrtvo dijete.


Beživotno tijelo novorođenčeta prevezeno je na Odjel patologije Opće bolnice Varaždin kako bi se utvrdili uzrok i okolnosti smrti. Obdukcijskim nalazom otklonjena je mogućnost da je bilo mrtvorođenče. Patolozi su utvrdili da je tek rođena beba usmrćena, a njezina majka postala je osumnjičenica.


Kako i na koji način je ubila dijete ostalo je nepoznato. Prema informacijama lokalnih medija djetetovo mrtvo tijelo istražitelji su pronašli u kući ispod kreveta umotano u plahtu i crni celofan. Dijete bilo mrtvo najmanje dva dana. Gdje je za to vrijeme bila obitelj rodilje te biološki otac tek su neka u nizu neodgovorenih pitanja na koja ukazuje i odvjetnik Hrvoje Jukić.


Najgori scenarij 


– Ono što smo dosad mogli čuti iz medija navodi su da je majka rodila u kući i u nekom trenutku otišla na posao. Što se i kako dalje zbivalo u tom vremenskom intervalu zasad se ne zna. Je li majka bila ubrojiva ili slabo ubrojiva to je pitanje za psihijatrijske stručnjake. Ne zna se ni motiv usmrćenja djeteta, tko je otac i što je s njim? Istražitelji bi s ocem morali razgovarati. Imamo u prvom planu samo majku osumnjičenu za ovo kazneno djelo. Dijete je po sili zakona trebalo biti upisano u maticu rođenih s imenima roditelja, upozorio je Jukić. Nepotvrđene informacije da je 28-godišnjakinja skrivala trudnoću od bližnjih i mještana nikako ne može opravdati ovakav tragičan epilog. Je li moguće da nitko nije znao za trudnoću, niti da je »pucala po šavovima«. Postnatalna depresija nije rijetkost i u ovom slučaju imala je najgori scenarij.


Osumnjičenu čuva policija


Osumnjičenoj za usmrćenje djeteta zatvorski su policajci jučer uručili rješenje o provođenju istrage i određivanju istražnog zatvora. Iako se zbog narušenog psihičkog zdravlja i dalje nalazi u varaždinskoj bolnici od jučer joj službeno teče rok istražnog zatvora. Policija dežura u bolnici a kada bude otpuštena s njege bit će odvedena u Zatvor u Varaždinu ili u zatvorsku bolnicu u Zagrebu u Svetošimunskoj, ovisno o mišljenju liječnika.