Nesreća tijekom obuke

Hrvatski MIG-21 se srušio kod Slatine, pronađen i drugi pilot: “Obojica su stabilno”

Hina, P. N.

Ilustracija / Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Ilustracija / Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Tijekom njegova pada piloti su se uspješno katapultirali i prizemljili, izvijestio je MORH u utorak popodneAvion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na nenaseljenom šumovitom području Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji, izvijestio je MORH.


Novo! 18:03 Premijer Andrej Plenković u Tirani je u utorak popodne rekao kako mu je drago da su živa oba pilota iz MIG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koji je popodne pao kod Slatine, kao i da će istraga utvrditi okolnosti dodavši da je očito riječ o nekom tehničkom kvaru.


“Oba su pilota živa, jedan je ozlijeđen, pronađen je i avion. Radilo se o redovitom trenažnom letu HRZ-a i riječ je očito o nekom tehničkom kvaru koji je uzrokovao pad ovoga MIG-a, međutim, istraga će utvrditi o čemu se radi”, rekao je Plenković u izjavi novinarima u Tirani gdje sudjeluje na sastanku na vrhu EU-Zapadni Balkan.
U ovom trenutku, iz ove pozicije gdje sam sad, nemam više saznanja, ali drago mi je da su piloti živi, dodao je Plenković.


MORH je izvijestio da su oba pilota živa, da su se tijekom pada MIG-21 dvosjeda, koji se srušio tijekom planske obučne aktivnosti kod Slatine, uspješno katapultirali i prizemljili.


U stabilnom su stanju, izvan životne opasnosti i bit će prevezeni u bolnicu na liječnički pregled.


Novo! 17:50 Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je kako je najvažnije je da nije bilo žrtava u padu MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u utorak, ozlijeđenom pilotu zaželio je brz oporavak, a očekuje da se što prije utvrde okolnosti i razlog pada.


“U ovom trenutku najvažnije je da su oba pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva živa te da nema žrtava ni ozlijeđenih na mjestu pada zrakoplova, kao ni štete na imovini građana. Ozlijeđenom pilotu HRZ-a želim brz oporavak.


U stalnom sam kontaktu s načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjem koji me obavještava o situaciji. Očekujem da se što prije utvrde okolnosti i razlog pada zrakoplova MiG-21″, izjava je predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga poslana iz njegova Ureda nakon pada MIG-a.


Avion dvosjed MIG-21 HRZ-a srušio se popodne kod Slatine tijekom obučnih aktivnosti, pronađena su živa oba pilota koji su se tijekom pada aviona uspješno katapultirali i prizemljili.


Prevezeni su helikopterom HRZ-a s mjesta nesreće u Zagreb te sanitetskim prijevozom prebačeni na daljnju medicinsku obradu, priopćio je MORH.


Novo! 17:32 Piloti aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjeda, koji se srušio danas 6. prosinca 2022. tijekom planske obučne aktivnosti u Virovitičko-podravskoj županiji, prevezeni su helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s mjesta nesreće u Zagreb te sanitetskim prijevozom prebačeni na daljnju medicinsku obradu.


Novo! 16:16 Pronađena su živa oba pilota iz srušenog borbenog aviona dvosjeda MIG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tijekom njegova pada piloti su se uspješno katapultirali i prizemljili, izvijestio je MORH u utorak popodne.


Piloti su u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti i bit će prevezeni u bolnicu na liječnički pregled.


Oni su se iz zrakoplova MIG-21 dvosjeda, koji se srušio tijekom planske obučne aktivnosti kod Slatine, uspješno katapultirali i prizemljili.


Na mjesto nesreće radi potrage i spašavanja odmah su bila upućena dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171, pripadnici Pukovnije Vojne policije te bespilotne letjelice.


Angažirane su bile i operativne snage sustava civilne zaštite: Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, a na teren su upućeni i policijski službenici i lovci.


MORH će pravovremeno izvijestiti javnost o detaljima.


Novo! 16.04 Kako N1 neslužbeno doznaje pronađen je i drugi pilot. Ozlijeđen je, ali živ.


Novo! 15:50 Mateja Fras Venus, zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, za N1 je otkrila što se do sada zna o padu MiG-a. “Imamo informaciju da je MiG pao na području Virovitičko-podravske županije, točnije Općine Voćin.


Vatrogasci su na terenu, kao i timovi za spašavanje i K-9 timovi sa psima. Trenutno pregledavamo teren, pročešljavamo i tražimo posadu”, rekla je. Jedan dio terena je manje pristupačan jer se radi o brdskom području, pojasnila je.


Novo! 15:35 U potragu za zrakoplovom uključio se i HGSS. U potrazi za zrakoplovom u Virovitičko-podravskoj županiji, sudjeluju stanice Požega, Bjelovar i Orahovica dok su u dolasku stanice Zagreb, Zlatar Bistrica, Varaždin, Čakovec, Novska, Slavonski Brod, Vinkovci i Osijek, piše na profilu HGSS-a na twitteru.Novo! 15:29 Mateja Fras Venus, zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, za televiziju N1 je otkrila što se do sada zna o padu MiG-a. “Imamo informaciju da je MiG pao na području Virovitičko-podravske županije, točnije Općine Voćin. Vatrogasci su na terenu, kao i timovi za spašavanje i K-9 timovi sa psima. Trenutno pregledavamo teren, pročešljavamo i tražimo posadu”, rekla je. Jedan dio terena je manje pristupačan jer se radi o brdskom području, pojasnila je.


Novo! 15:16 Kako piše Večernji list, helikopteri su pripravni, ali još zbog magle ne mogu tragati. Neslužbeno doznaju da je zrakoplovu otkazao motor.


 


Novo! 15:01 Kako doznajemo, na mjesto pada aviona idu ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH Robert Hranj.


Novo! 14:59 Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i član saborskog Odbora za obranu Željko Sačić komentirao je pad MiG-a, navodeći da ministar obrane Mario Banožić treba podnijeti ostavku, javlja televizija N1.


Sačić podsjeća da je bivši ministar Damir Krstičević podnio ostavku u sličnoj situaciji.


Novo! 14:39 Navodno se jedan pilot javio, za drugim slijedi potraga. Navodno je pao na trenažnom letu, piše Dnevnik.hr. U zraku je policijski helikopter, kako je objavio i Flightradar.


Novo! 14:40 Avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na nenaseljenom šumovitom području Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji, izvijestio je MORH.


Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji.


Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.