Gospodarski kriminal

Hrvat i Makedonac kao odgovorne osobe ugostiteljskih tvrtki u PGŽ utajili 5,7 milijuna kuna poreza

Šarlota Brnčić

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

policija sumnjiči hrvatskog državljanina da kao odgovorna osoba jedne od spomenutih tvrtki u 2016. i 2018. godini nije obračunao i platio porez na dodanu vrijednost na obavljene isporuke dobara i usluga

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU primorsko-goranske u suradnji s djelatnicima Porezne uprave Rijeka proveli su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjim hrvatskim i 44-godišnjim makedonskim državljaninom zbog sumnje u kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.


Sumnja se da su kaznena djela počinili kao odgovorne osobe dvije ugostiteljske tvrtke s područja Primorsko-goranske županije. Naime, policija sumnjiči hrvatskog državljanina da kao odgovorna osoba jedne od spomenutih tvrtki u 2016. i 2018. godini nije obračunao i platio porez na dodanu vrijednost na obavljene isporuke dobara i usluga.


Također, sumnja se da u 2014., 2016. i 2018. godini u Državni proračun nije uplatio porez na dohodak od kapitala na novčana sredstva izuzeta iz tvrtke u privatne svrhe. Državljanin Makedonije sumnjiči se za istovrsne protuzakonite radnje, koje je kao odgovorna osoba druge tvrtke počinio tijekom 2015. i 2017. godine.


Na ovaj način zajedno su oštetili državni proračun Republike Hrvatske za oko 5,7 milijuna kuna.


Obojica su kazneno prijavljena nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela utaja poreza ili carine.