Vrućina ubija

HGSS spasio još jednog dehidriranog turista, objavili koliko se vode mora piti

Portal Novi list

Foto HGSS

Foto HGSS

Istaknuli su kako se famozna staza preko zaseoka Tomići ponovo pokazala opasnom za nepripremljene planinare. Zalihe vode koje su ponijeli bile su dovoljne za polovicu stazeIz HGSS-a javljaju o velikom broju akcija spašavanja. Nažalost, nesreće se i dalje ponavljaju na istim mjestima, jer se sasvim razumna upozorenja gorskih spašavatelja ignoriraju. Iz HGSS-a ponovo upozoravaju kako vrućina ubija.


“Vremenski uvjeti koji trenutno vladaju neki i dalje smatraju ‘lijepim vremenom’. Mi uporno upozoravamo da VRUĆINA UBIJA!”, poručuju iz HGSS-a Stanica Zadar.


Ostali bez vode u Paklenici, dehidrirali


Naveli su kako su prije četiri dana, tri strana državljana zatražila pomoć dežurnih HGSS spašavatelja u NP Paklenica. Istaknuli su kako se famozna staza preko zaseoka Tomići ponovo pokazala opasnom za nepripremljene planinare.
Zalihe vode koje su ponijeli bile su dovoljne za polovicu staze. Od tri sata popodne do šest, kada je pozvana pomoć, bili su bez vode.


Naglasili su kako u ljetnim uvjetima koji trenutno vladaju pravilo je da je potrebno gotovo litra vode na sat. Iz HGSS-a ističu kako na toj stazi nema hlada i ne postoje izvori vode za nadopunu.


Nakon što jedan od posjetitelja više nije mogao zbog dehidracije i iscrpljenosti nastaviti druga dvojica su krenuli po pomoć, pišu iz HGSS-a.


Dolaskom do parkirališta zatražili su pomoć djelatnike Parka koji su alarmirali dežurne spašavatelje HGSS Stanice Zadar.


Spašavatelji stižu do osobe nakon 15 min. Nakon okrepe rehidracijskom otopinom osoba se uspijeva, uz pomoć spašavatelja, sama spustiti do parkirališta.


Turistkinja umrla od dehidracije na Biokovu


Podsjetimo, prije dva dana na Biokovu je umrla turistkinja, nakon što je dehidrirala.


Dojavom preko Centra 112, 29. srpnja, Stanica Makarska prima obavijest o nestaloj stranoj državljanki. Planinarila je sa kćeri i njezinim prijateljem iz zaseoka Vitlići prema Biokovskom Skywalku. Po povratku nazad u zaselak, odlučila je sjesti i odmoriti dok kći i prijatelj odu po auto i dođu po nju.Nakon što su došli, ne zatječu je na dogovorenom mjestu. Odmah po dojavi na teren izlazi 19 spašavatelja HGSS stanice Makarska koji pretražuju teren prema pravilima brze pretrage. Unesrećenu pronalaze bez svijesti te joj pružaju prvu pomoć oživljavanjem, nažalost bez uspjeha.


Iz Stanice Makarska i ovim putem apeliraju na sve planinare kako niti jedan cilj ili vrh nije vrijedan rizika koji nose visoke temperature te teška dehidracija.


“Nažalost, još je jedan život nepovratno izgubljen zbog previda na koje HGSS neprestano upozorava. Nadamo se kako je ovo zadnje upozorenje svima koji pod svaku cijenu pokušavaju u najtežim uvjetima „osvajati“ Biokovo!”, poručuju iz HGSS-a.


Upao u jamu duboku 20-tak metara


U subotu iza ponoći na dežurni telefon HGSS Stanice Zadar stigao je poziv putem Centra 112. Javljaju kako je mještanin Novigrada upao u jamu koja se nalazi u blizini naselja.


Policija, vatrogasci i HMP koji su već na terenu tražili su pomoć HGSS-a pri izvlačenju unesrećenog s dubine od dvadesetak metara. Na teren je izašlo šest spašavatelja.Vatrogasci su već upakirali osobu u nosila pa je, nakon što su spašavatelji pripremili sidrište i odmah je krenulo izvlačenje osobe iz jame. Već nakon 10 minuta osoba je predana HMP. Akcija završava u 1:30, javljaju iz HGSS-a.


Navode kako je u petak stigao poziv HGSS-u s otoka Paga da je dan prije nestala starija muška osoba, hrvatski državljanin. Osoba je posljednji put viđena oko 19 sati na putu prema plaži.


Pokrenuta je potraga kojoj su se priključili mještani, članovi lokalnog DVD-a i lučka kapetanija. Kako osoba tog dana nije pronađena, sljedeće jutro pozvana je i HGSS Stanica Zadar.


Kako pišu, na teren je izašlo zapovjedno vozilo, ali stigla je dojava da je osoba pronađena živa i da je u tijeku medicinsko zbrinjavanje.