Nije životno ugrožen

Harald Kopitz: Ubojica djece i dalje u bolnici, ravnatelj policije otkrio što će se dalje događati

Hina

foto: Facebook/Harald Kopitz

foto: Facebook/Harald Kopitz

Harald Kopitz (56) austrijski državljanin, osumnjičen je da je u noći s petka na subotu u naselju Mlinovi u Zagrebu ubio svoje troje malodobne djece i potom pokušao samoubojstvoOsumnjičeni za ubojstvo troje malodobne djece u zagrebačkom naselju Mlinovi i dalje je na bolničkom liječenju, a njegovo je stanje stabilno, izvijestio je u ponedjeljak ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić.


“Pacijent je i dalje smješten u Jedinici intenzivne skrbi Klinike za unutarnje bolesti i pod konstantnim je nadzorom policije. Nije životno ugrožen, sve životne funkcije pacijenta su stabilne. Prije otpuštanja pacijenta iz bolnice i preuzimanja u daljnje postupanje policije danas će se obaviti dodatne pretrage zdravstvenog stanja pacijenta”, navodi se u priopćenju.


Harald Kopitz (56) austrijski državljanin, osumnjičen je da je u noći s petka na subotu u naselju Mlinovi u Zagrebu ubio svoje troje malodobne djece i potom pokušao samoubojstvo.
Prema izvješću policije, Kopitz je pronađen u subotu oko 2 sata u stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi, a na mjestu događaja pronađeno je i troje djece bez znakova života. Dolaskom hitne medicinske pomoći potvrđena je nasilna smrt djece, dok je Kopitz prevezen u KBC Sestre milosrdnice, gdje je zadržan na liječenju.


Županijsko državno odvjetništvo priopćilo je nakon očevida kako postoji osnova sumnje da je austrijski državljanin (1965.) počinio kaznena djela teškog ubojstva iz Kaznenog zakona na štetu troje maloljetne djece.


Milina: Osumnjičenom roditelju status uhićenika nakon otpuštanja iz bolnice


Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izvijestio je u ponedjeljak da se roditelj osumnjičen za ubojstvo svoje troje djece nalazi pod liječničkim nadzorom te da će imati status uhićenika nakon otpuštanja iz bolnice.


”Policija je stalno prisutna u bolnici i nastavit će kriminalističko istraživanje nakon što osumnjičenik bude otpušten iz bolnice. Policija u međuvremenu prikuplja obavijesti, provodi potrebne dokazne radnje i vještačenja kako bi se do kraja rasvjetlile sve okolnosti jednog od najstrašnijih zločina u RH”, kazao je Milina.


Dodao je da policija dosad nije postupala prema osumnjičenom počinitelju zbog obiteljskog nasilja ili drugih kaznenih djela te da će osumnjičenik nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku.


Upitan kakve su šanse da će osumnjičeni roditelj biti hospitaliziran u psihijatrijsku bolnicu, Milina je odgovorio da to ne ovisi o policiji već o procjeni nadležne zdravstvene ustanove.


Govoreći o traumi koju su doživjeli policajci dolaskom na mjesto trostrukog ubojstva, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je ocijenio da ljudsko biće ne može biti pripremljeno na jedan takav događaj.


”Mi kroz sustav školovanja, pored obrazovne i fizičke pripreme, radimo i na psihološkoj pripremi mladih policajaca i vježbenika na terenu. Međutim, uvijek postoje ekstremne situacije gdje čovjek reagira ljudski. Zbog toga imamo posebne stručnjake koji se bave upravo takvih situacijama i daju psihološku podršku i savjete ljudima koji si imali tragično iskustvo, a kako bi što prije pripremili za povratak njihovim svakodnevnim dužnostima.  Činjenica je da će oni, nažalost, pamtiti ono čemu su svjedočili u profesionalnom smislu”, zaključio je Božinović.


Policija i tužiteljstvo su ranije priopćili da je u subotu oko 2 sata u stanu u zagrebačkim Mlinovima, temeljem informacija o najavljenom samoubojstvu zaprimljenih od građana zbog objave na društvenim mrežama, pronašla troje najvjerojatnije ugušene djece i njihova 56-godišnjeg oca koji je pokušao počiniti samoubojstvo te je prevezen na liječenje u bolnicu Sestara Milosrdnica.


U vrijeme zločina majka ubijene djece nije bila u Zagrebu, a djeca su vikend provodila s ocem.