USKOK

Granični policajac optužen da je skrivao bjegunca i vozio ga do ilegalnih prijelaza

Šarlota Brnčić

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

Okrivljenik je dva puta službenim policijskim vozilom tog osuđenika prevezao do ilegalnog prijelaza državne granice u neposrednu blizinu granične crte s Bosnom i Hercegovinom kako bi izbjegavajući graničnu kontrolu napustio teritorij Hrvatske izvan graničnog prijelazaUSKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv 34-godišnjeg policajca zbog zlouporabe položaja i ovlasti.


 


Optužnicom se tereti da je, u razdoblju od 4. do 24. studenoga 2020. godine, kao policijski službenik Postaje granične policije Imotski, iako je bio dužan prijaviti svaku osobu koja prijeđe ili pokuša prijeći državnu granicu izvan graničnog prijelaza odnosno osobu koja izbjegne graničnu kontrolu, omogućio jednom osuđeniku da nezakonito boravi na teritoriju Hrvatske te nezakonito ulazi i izlazi s njenog teritorija.
Znajući da su za tim osuđenikom raspisane međunarodne tjeralice na temelju presuda nadležnih sudova u Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini, a kojima je osuđen na zatvorske kazne, s namjerom da osuđenik ne bude uhićen i izručen navedenim državama, u dva navrata okrivljenik nije prijavio njegov boravak u Hrvatskoj niti je sačinio izvješća o počinjenju prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice.


Naime, okrivljenik je dva puta službenim policijskim vozilom tog osuđenika prevezao do ilegalnog prijelaza državne granice u neposrednu blizinu granične crte s Bosnom i Hercegovinom kako bi izbjegavajući graničnu kontrolu napustio teritorij Hrvatske izvan graničnog prijelaza. Na taj način je višestrukom osuđeniku omogućio da slobodno boravi i kreće se na hrvatskom teritoriju te da izbjegne uhićenje i izručenje Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.